Welke cultuurpartners vind ik in mijn omgeving ?

Cultuurpartners in je omgeving

Zoek samenwerking met cultuurorganisaties in jouw buurt. Door met hen samen te werken kan je organisatorische en financiële lasten delen én help je hen om nieuw publiek te bereiken.

- Cultureel centrum: Een cultureel centrum (een overzicht vind je hier) kan voorstellingen programmeren waarvoor specifieke infrastructuur nodig is, of je kan samen voorstellingen programmeren om de kosten te delen.

- Bibliotheken: Op de jaarlijkse Boekstart-dag staan diverse bibliotheken volledig in teken van jonge gezinnen. De Boekstart-dag vindt steeds plaats in de Week van de Opvoeding, een uitgelezen moment om samen te werken. Maar ook doorheen het jaar organiseren diverse bibliotheken activiteiten voor de allerjongsten. Informeer bij je bibliotheek in de buurt naar de mogelijkheden.

- Musea: Steeds meer musea zetten in op het jonge publiek: ze voorzien ruimte om buggy’s te parkeren, een plek voor borstvoeding, een aangepaste rondleiding of aanbod. Volgende musea hebben alvast een aanbod, maar spreek het museum in jouw buurt zeker aan

  • Design Museum Gent

De speeltas (0-3 jaar) bevat speeltjes die rechtstreeks refereren naar de voorwerpen die tentoongesteld zijn in de collectiepresentatie ‘Maarten Van Severen & Co – Het wilde ding’. Met een woordje uitleg en een ideeënboekje duik je samen met de baby’s en peuters het museum in om te kijken, te ontdekken, te genieten.

  • Industriemuseum, Gent

Industriemuseum Gent biedt een museumspel aan voor kinderen vanaf 1,5 tot 3 jaar. Met een leuk werkboekje en een brooddoos vol opdrachten ga je met het hele gezin op pad in de tentoonstelling ‘Over mensen en machines’. Boots de geluiden van machines na, zet de stoommachine in gang of voel aan de verschillende stoffen in de expo. Het museumspel bezorgt je een uur vol fijne ontdekkingen!

  • M MUSEUM Leuven

M Museum Leuven organiseert activiteiten voor de allerjongsten tijdens diverse schoolvakanties (vb. museumspeelstraat in de zomer). De activiteiten kan je terugvinden via de Uit-databank.

  • MAS, Antwerpen

Onder begeleiding van een gids gaan kinderen vanaf 18 maanden tot 3 jaar samen op zoek naar dieren in het museum. Tijdens de zoektocht raden de kinderen dierengeluiden, doen ze dieren na en zingen ze een liedje. In het atelier gaan ze aan de slag met vingerverf en op het grote speeltapijt valt heel wat te beleven. De buggytour wordt aangeboden aan individuele gezinnen en kinderdagverblijven.

  • MSK Gent

Het MSK ontwikkelde een route doorheen het museum, speciaal voor wie met kinderen het museum bezoekt. Ga samen met de kinderen op zoek naar de verborgen kisten in de museumzalen; ze zitten vol verrassingen om samen te tekenen, te voelen, ... zelfs met de allerkleinsten. Zo wordt een museumbezoek een belevenis voor oud én jong.

  • Museum Dr. Guislain, Gent

Ontdek samen met peuters en kleuters op een speelse manier de kunstwerken in het Museum Dr. Guislain. In de tentoonstelling zijn een tiental speelplekken voorzien waar je samen kan experimenteren. Kom kijken en spelen en laat je vooral verwonderen. speelplek heeft plaats voor maximum 3 kinderen en een begeleider.

De speelplekken worden ingericht na reservatie via info@museumdrguislain.be

  • Mu-Zee-Um

Mu-Zee-Um, de kunsteducatieve draaischijf van Oostende, organiseert elke maand LABO MINI op een (museum)locatie in de stad. Kinderen van 0 tot 3 jaar leren samen met hun (groot)ouder spelenderwijs de expo en het museum als ruimte kennen. Ze kunnen bewegen, voelen, spelen, ontdekken, onderzoeken, ... Nadien kunnen de baby's en peuters zich uitleven in het atelier met verschillende kunstamterialen. https://www.mu-zee-um.be/nl/aanbod/labo-mini-voelspriet

  • Red Star Line Museum, Antwerpen

Het Red Star Line Museum biedt een buggytour aan voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar.  Ga mee op reis en ontdek enkele speelplekken in de museumzalen. Rollen, kruipen of zingen: alles kan, terwijl je ook reisverhalen op maat krijgt. Deze buggytours gaan door elke eerste zondag van de maand in het kader van het familieaanbod, maar ook kinderopvanginitiatieven zijn welkom.