Voorlezen

Voorlezen is leuk. Daarnaast heeft voorlezen tal van positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Zowel op emotioneel, cognitief als sociaal vlak. Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van het kind. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn.

voorlezen

Voorleesweek 2021: Eén kwartier, elk kind, elke dag. Doe je mee?

De Voorleesweek 2021 loopt van 20 tot 28 november. Tijdens de campagne roept Iedereen Leest op om elke dag (minstens) een kwartier voor te lezen. Voor elk kind. Want dat maakt écht een verschil! Doe je mee?

Voor professionals hebben we twee webinars in petto in aanloop naar de Voorleesweek:

de fold-up op dinsdag 16 november van 13 tot 14 uur: Voorlezen, dat doen we samen. Over een inspirerende leesomgeving, betrekken van ouders en samenwerken met partners

de webinar op donderdag 18 november van 20 tot 21 uur, over inclusie en diversiteit in je boekenaanbod

 

Lerend netwerk voorlees-aan-huisinitiatieven

In Vlaanderen en Brussel zijn er verschillende voorlees-aan-huisinitiatieven. Honderden vrijwilligers engageren zich om leesplezier door te geven in vele huisgezinnen. Iedereen Leest brengt de kennis en ervaringen van al deze initiatieven samen in een lerend netwerk. Tweemaal per jaar komt het lerend netwerk samen op een gastlocatie ergens in Vlaanderen of Brussel. Iedereen Leest bereidt de agenda voor op basis van de input van de deelnemers. Inzichten, ervaringen en struikelblokken worden besproken. Ook inspirerende sprekers of plaatsbezoeken komen aan bod. Het netwerk is een klankbord voor de deelnemers en het bevestigt hen in hun pleidooi bij het lokaal beleid om blijvend te investeren in dergelijke initiatieven.

Interesse om lid te worden? Contacteer Simon Bequoye van Iedereen Leest.

Meer lezen kan op de website.

voorlezen diversiteit logo iedereen leest

Opgemaakt in samenwerking met onze partner Iedereen Leest

Interessante websites

  • www.voorleesweek.be Info over de jaarlijkse Voorleesweek, boekentips, promotiematerialen en voorleesactiviteiten in Vlaanderen en Brussel. 
  • www.iedereenleest.be De referentieorganisatie rond lezen en leesplezier wil de toegang tot lezen voor iedereen mogelijk maken. Vaardig  kunnen lezen is immers van groot belang voor de persoonlijke ontwikkeling en de maatschappelijke participatie.
  • www.leesmonitor.nu Nederlandse website die onderzoeksresultaten over lezen en leesbevordering bundelt.
  • www.boekstart.be Informatie over het leesbevorderingsprogramma voor baby's en peuters.
  • Medianest besteedt ook aandacht aan voorlezen.

  • Op zoek naar goede boeken voor kinderen tussen 0 en 18 jaar? Check Boekenzoeker.

Is jouw gemeente al een Boekstart gemeente?

Boekstart wil verder de samenwerking tussen bibliotheken, kinderopvanginitiatieven, Huizen van het Kind en andere lokale partners versterken om samen een stimulerend taal- en leesbeleid te voeren. Verder wil Boekstart de deskundigheid met betrekking tot interactief voorlezen en een stimulerend taal- en leesklimaat voor baby’s en peuters verhogen bij professionals en vrijwilligers in organisaties die met en voor kinderen werken.

Wanneer ouders met hun baby van zes maanden naar het consultatiebureau van Kind en Gezin gaan, ontvangen ze een eerste Boekstart-pakket met een boekje en info over voorlezen en de bibliotheek. Op vijftien maanden krijgen ze een uitnodiging om een tweede Boekstart-pakket af te halen in de lokale bib.

Onder impuls van de Vlaamse Overheid is het sinds 2018 voor elke Vlaamse gemeente mogelijk om - onder gunstige voorwaarden - in te stappen in het programma. Op www.boekstart.be vind je een overzicht van alle deelnemende gemeenten.

Radio EXPOO over voorlezen

Naar aanleiding van de Voorleesweek 2020 wijdde Radio EXPOO een hele aflevering aan voorlezen. Tine Kuypers van Iedereen Leest was de centrale gast, en er waren mooie verhalen van Ingrid Antheunis (Brede School), Mia Kluysse (bib Oostende) en De Verhalenweverij. Dimitri Leue las als afsluiter een stukje voor.

Je kan de uitzending herbeluisteren.

Voorleesgedrag in Vlaanderen: peiling 2020

Vorming en opleiding

Heel wat organisaties en onderwijsinstellingen bieden vorming en opleiding aan rond lezen en leesplezier.

Iedereen Leest houdt het aanbod up-to-date op hun website.

Voorlezen, laat je inspireren!

Hoe lees je voor aan baby's en peuters? In deze 5 inspirerende filmpjes van Iedereen Leest krijg je handige tips en tricks, gebaseerd op de verschillende fasen in de leesontwikkeling van jonge kinderen.

Bruikbaar voor in de kinderopvang, in je Huis van het KInd, in je consultatiebureau en in je contacten met ouders.

Voorleestips de eerste maanden

Voorleestips rond een jaar

Voorleestips rond 2,5 jaar

Voorleestips na enkele maanden

Voorleestips rond twee jaar

Voorleesrituelen

Maak je van voorlezen een ritueel in je opvang of je oudergroep, dan wordt een boekje lezen een fijne gewoonte waar jong en oud naar uitkijken. Onderstaande video's kijken binnen bij de kinderopvang en in een KOALA initiatief, waar meertalige ouders elkaar ontmoeten.

Het voorleesritueel van KOALA Heusden-Zolder

Wil je meer informatie over dit thema?

 Contacteer Annelies Bergmans

Het voorleesritueel van kinderdagverblijf Patjoepelke-Wistik

groeimee logo nieuw afgeronde hoeken.JPG

Informatie voor ouders op Groeimee.be

Groeimee.be is een website van EXPOO en Opgroeien, samen met een netwerk van experten. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien.