Vlaams Instituut Gezond Leven stelt de geluksdriehoek voor

  • 17 december 2020

Een gelukkig leven … dat willen we allemaal. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’: wat is dat precies? En hoe kan je er zelf aan werken? Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk in de geluksdriehoek. 
Met de geluksdriehoek willen ze informeren en inspireren. 

Een uitgebreide wetenschappelijke literatuurstudie lag aan de basis van de geluksdriehoek. Zo verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven de meest recente wetenschappelijke informatie over mentaal welbevinden. Een groep onafhankelijke academische experten gaf advies en feedback bij deze onderbouwing. Bij de visuele uitwerking van de geluksdriehoek stond de burger centraal. Daarom werden de driehoeken op verschillende momenten bij een groep van 177 burgers getest op begrijpelijkheid, bruikbaarheid en vormgeving. In dat panel zaten verschillende doelgroepen zoals jongeren, ouderen, volwassenen met en zonder kinderen en mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Tenslotte lichtte het Vlaams Instituut Gezond Leven in een laatste fase de nieuwe geluksdriehoek toe aan een ruime groep van stakeholders, met als doel draagvlak te creëren.
 
Op geluksdriehoek.be vind je informatie over veertien thema’s: o.a. geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst. Om praktisch aan de slag te gaan met de thema’s zijn er eenvoudige oefeningen aan gekoppeld. Elk thema wordt uitgebreid behandeld met filmpjes en tips van gerenommeerde experts en getuigenissen van gewone Vlamingen en bv’s. Er is ook een geluksmaat. Dat is een test die die je meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk. Het dashboard houdt de resultaten voor je bij. Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen terecht op www.noknok.be.
De website www.geluksdriehoek.be vervangt de huidige website www.fitinjehoofd.be