Vierde grote prijs voor Opvoeding

  • 6 oktober 2017

Voor zijn baanbrekende werk in kunst- en cultuureducatie ontvangt Gerhard Jäger de Grote Prijs voor Opvoeding, waaraan een bedrag van 60.000 euro is gekoppeld, van het Fonds Filson Steers Mariman. Jäger is stichter, artistiek coördinator en bezieler van Art Basics for Children, dat kinderen laat kennismaken met kunst en cultuur en hen uitnodigt hun creativiteit aan te spreken.

Het Fonds Filson Steers Mariman, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting naar aanleiding van een legaat, bekroont een persoon die zijn of haar leven in het teken stelt van ‘de opvoeding van kinderen of jongeren’. Het Fonds reikt om de twee jaar 60.000 euro uit aan één laureaat, wat het tot een unieke Prijs in Vlaanderen maakt.

Na een loopbaan bij Serapionstheater Wenen en als cultureel werker in Stiermarken belandde Gerhard Jäger in Brussel. Een 20-tal jaar geleden startte hij de ABC-studio’s op: een mix van interactieve speelstations, boeken, materialen, spelpakketten, kunstreproducties en beelden, die uitnodigen om de eigen creativiteit en verbeelding te verkennen. In de voorbije jaren werden er thema-studio’s gerealiseerd in talloze musea, cultuurcentra, scholen, festivals, bibliotheken… in binnen- en buitenland.

Sinds 2008 beschikt ABC over een eigen huis in Schaarbeek. Een open en dynamisch onderzoekscentrum rond kunst, cultuur en educatie, voor alle leeftijden. ABC richt zich naar álle kinderen en jongeren, ongeacht hun achtergrond of origine. Impliciet of expliciet komen essentiële vragen aan bod: Wat is kunst? Welke waarden geven we onze kinderen mee? Kan elk kind met kunst – met kleine én grote K - in contact komen, ongeacht de socio-economische context? Welke rol speelt creativiteit in onze maatschappij?

Voor de jury is Jägers werk grensverleggend en vernieuwend. Bovendien sijpelt het effect ervan ver buiten het eigen huis door. ABC legt linken naar buurt en stad en trekt met mobiele studio’s het land rond. Het is daarnaast betrokken bij de vormgeving van 'creatieve leeromgevingen' in scholen, musea of bibliotheken, bij de lerarenopleidingen, en bij de discussie rond cultuureducatie op Vlaamse en internationale fora. Met deze keuze wil de jury ook het niet ter onderschatten belang van kunst en cultuur als hefboom in de opvoeding van kinderen en jongeren in de kijker zetten.

Op woensdag 4 oktober werd de Prijs Filson Steers Mariman feestelijk uitgereikt in het ABC Huis in Schaarbeek.

Dit is de vierde editie van de Prijs. Voorgaande laureaten waren Majo De Saedeleer, voormalig directeur Stichting Lezen (2011), Chris Van Lysebetten, coördinator Habbekrats (2013) en Lordena Marchi, directeur Foyer in Molenbeek (2015).