Verslag van de buurtwandelingen tijdens de Week van de Opvoeding!

Samen met Studio Globo en Vredeshuis Gent verlootte EXPOO vijf buurtwandelingen. In Roeselare, Gent en Hasselt ging één organisatie of netwerk van organisaties helemaal gratis op pad met gezinnen! Ze ontdekten in elke stad een boeiende wijk vol diversiteit. Een reporter legde de wandeling vast in woord en beeld. 

Volg hieronder hun ervaringen.

Buurtwandeling Roeselare

Fictieve buurtbewoners Zoran, Laury, Aïsha, Xavier en Merel nemen je mee op verkenning door hun buurt. Een wandeling van 3u brengt jullie bij hun favoriete plekjes: Eco-velo, Turkse bakker, moskee, Huis Elim en De Kringwinkel. Bij elke plek is ook een opdracht voorzien (quiz, zoekopdracht, slogan verzinnen,…). De deelnemers komen de diversiteit in de buurt op het spoor door de ogen van jonge buurtbewoners. 

Kinderen, ouders en de directeur van GO! basisschool Ring Roeselare gingen op stap langs de moskee, eco-velo, Turkse bakker, Kringwinkel en huis Elim. Volg hun avonturen in dit fotoverslag.

Deze wandeling vond plaats op woensdagnamiddag 16 mei.

buurtwandeling studio globo
Buurtwandeling Gent: de kinderrechtenwandeling

Tien sites in de oude volkswijken rond het Gravensteen vormen evenveel aanknopingspunten om de kinderrechten uit de doeken te doen. Het verleden wordt hierbij onder de loep genomen, maar tevens wordt benadrukt dat vele kinderrechten die bij ons in het Noorden een verworvenheid lijken, in het Zuiden helemaal niet vanzelfsprekend zijn.

Dat 'rechten' niet saai hoeven te zijn, bewijst de puzzelwandeling ‘Recht door de Stad’.

Deze wandeling vindt plaats op woensdagnamiddag 16 mei.

Opgelet, deze wandeling wordt begeleid door een 'fysieke gids. De groep wordt opgesplitst bij meer dan 20 deelnemers.

buurtwandeling studio globo
Buurtwandeling Hasselt: Runkst

Runkst is voor veel mensen (zelfs voor inwoners van Hasselt) een ongekende buurt, ver weg van de ‘winkelstad’, ergens verstopt achter het station. Het is nochtans een diverse en superboeiende omgeving. 

Neem je deelnemers mee op pad. Je wandelt langs een vijftiental plekjes in de buurt, waar je even kan stilstaan bij het dagelijkse leven van de bewoners.
Het gaat om vaak onopvallende, soms zelf verstopte plaatsen. De wandelaars ontdekken dat creativiteit, solidariteit en samenwerken van Runkst een dynamische buurt maken waar het goed is om te leven voor iedereen.

Ze maken kennis met een sociaal restaurant, de werking van een buurthuis, verdoken parkjes en pleintjes en gaan op bezoek in de Kringwinkel, een afhaalpunt van de voedselbank, een ruilwinkel, …

Een fictieve buurtbewoner maakt hen tijdens de intro (door Studio Globo) nieuwsgierig en laat hen bij de nabespreking (ook door Studio Globo) inzien over welke troeven de buurt beschikt. 

Deze wandeling vindt plaats woensdagnamiddag 16 mei.

buurtwandeling studio globo
week van de opvoeding 2018 campagnebeeld
Met dank aan
studio globo
vredeshuis logo