Verslag procesbegeleiding Perinatale dienstverlening Ronse

Auteur :

Kind en Gezin, Kind en Preventie, EXPOO

Jaar van publicatie :

2015

Thema :

Ondersteuning

Type :

Document


Korte beschrijving:

Al voor de geboorte spelen veel aspecten een rol bij de groei en ontwikkeling van een kind. Ouders van kinderen in kwetsbare groepen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de invloed die verschillende factoren kunnen hebben op hun (ongeboren) kind en hebben vaak een ongelijke toegang tot de prenatale psychsociale en medische zorg. Door (kwetsbare) aanstaande ouders al tijdens de zwangerschap te begeleiden, kunnen maximale kansen gecreëerd worden voor het (ongeboren) kind.
In de doelstellingen van het decreet Preventie Gezinsondersteuning van april 2014 wordt het preventieve aanbod aan aanstaande ouders expliciet vermeld. Begin 2015 startte het inloopteam Kind & Preventie, Kind en Gezin, en een zelfstandige vroedvrouw een samenwerking rond de pre- en perinatale dienstverlening aan (aanstaande) (kwetsbare) gezinnen in de niet-stedelijke context Ronse.
Aan EXPOO werd gevraagd om een denkdag te begeleiden samen met deze partners met het oog op het verduidelijken van het gemeenschappelijke pad dat ze willen uitbouwen rond de pre- en perinatale dienstverlening in Ronse.
In deze tekst staan we stil bij een aantal uitgangpunten die door deze samenwerking werden geformuleerd. Om tot een gemeenschappelijke visie te komen is het noodzakelijk dat deze uitgangspunten gedragen worden door alle leden van de samenwerking.
Daarnaast leidde de denkdag tot een gemeenschappelijke droom. Vanuit dit perspectief werd het huidig aanbod onder de loep genomen en een mogelijk groeipad en randvoorwaarden voor de pre- en perinatale dienstverlening in Ronse geformuleerd.

Reageer op dit artikel

5 + 3 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.