Samen muziek maken

Er is vrijwel geen plek op aarde waar geen muziek wordt gemaakt. Muziek kan eigenlijk alles: het kan ons ontroeren, vrolijk stemmen, opzwepen, verdrietig maken of kippenvel geven. Muziek is een algemeen geaccepteerd middel om onze emoties te uiten. Hoe vaak neuriën, fluiten en trommelen  we niet mee met een deuntje? Muziek maken is leuk, zeker als je het samen doet.  Ook samen zingen zorgt voor verbondenheid. Het vergroot ook het geluksgevoel en geeft energie en blijheid. Met zingen breng je je emoties tot uiting, zet je je gevoel in beweging en gaat je hart letterlijk sneller slaan. En eigenlijk zingen we allemaal wel eens graag, maar doen we het te weinig omdat we denken dat we het niet kunnen. De mogelijkheden om hier een activiteit rond te organiseren zijn onuitputtelijk. Een aantal suggesties:

  • Ketelconcert voor ouders en kinderen: breng je flessen, pannen, deksels, potten mee! Goedkoop en leuk voor iedereen.

  • Een workshop met instrumenten die door kinderen en hun ouders gemakkelijk te bespelen zijn zoals djembé, tamboerijn, triangel, xylofoon, …

  • Een zangmiddag voor klein en groot: vraag aan de deelnemers om een liedje mee te brengen en dit aan de anderen te leren. Het is leuk als mensen met een andere culturele achtergrond een lied in hun eigen taal meebrengen, want het is de muziek die raakt ook al begrijp je de taal niet. Of een liedje dat past bij hun gevoel van die dag…

  • Een muziekuurtje met muziek waar je blij van wordt of net een beetje verdrietig. Met liedjes van hoop en liedjes van troost. Welke muziek tovert een glimlach op jouw gezicht?

Met wie kan je samenwerken?

Neem contact op met de muziekschool of het Deeltijds Kunst Onderwijs. Mogelijk zijn er studenten die het leuk vinden om een activiteit te begeleiden.
Je kan ook contact opnemen met de lokale afdeling van Jeugd en Muziek en bekijken of zij je kunnen ondersteunen met een atelier of een workshop.

Interessante links

In Limburg vind je een uniek project van Musica, Impulscentrum voor MuziekKlankenbos. Musica organiseert ook tal van workshops rond muziek voor de allerkleinsten.
Er zijn ook heel wat organisaties die muziekworkshops organiseren. Een greep uit het aanbod: Muziek is de max, the singing village, Allez, Chantez!, Impuls vzw, Muzikids, enz.
Muziekateliers in je buurt.

Week van de opvoeding 2017