Radio EXPOO - Opvoeden is geen wedstrijd - 15 mei 2020

Van 16 tot 23 mei is het Week van de Opvoeding. Met als thema 'Opvoeden is geen (wed)strijd'. Want elke ouder heeft een eigen achtergrond, een eigen karakter en legt zijn persoonlijke klemtonen. Ook kinderen hebben hun eigen temperament, talenten en trekjes waarmee ze je de gordijnen kunnen injagen. 

Daarom een oproep voor meer mildheid tegenover jezelf, je kind(eren) en andere ouders en opvoeders.

In deze uitzending gaan we hierover in gesprek met heel wat gasten.

Aan het woord in deze uitzending

Nina Mouton: Centrale gast van deze uitzending. Nina Mouton is psycholoog en auteur van o.m. het boek 'Mild ouderschap'.

Bart Soenens: Vakwerk Psychologie Ugent. Bart Soenens schreef samen met Maarten Van Steenkiste het boek 'Vitamines voor groei', over de zelfdeterminatietheorie en het ABC van vitamines voor psychologische groei. Luister ook naar de podcast van Bart, samen met collega Maarten Vansteenkiste, over opvoeden en ouderschap.

Imke Van Herrewegen : psycho-pedagoog bij Kind en Gezin. Vanuit haar contacten met gezinnen vertelt Imke over de momenten waarop ouders opvoeden als wedstrijd ervaren. En hoe een medewerker van Kind en Gezin bijvoorbeeld het verschil kan maken. 

Week van de Opvoeding 2020: zeven vloggers vertellen hoe zij denken en doen rond mild ouderschap. En tijdens het Hemelvaartsweekend spelen we Studio Sofa, een online spel dat gezinnen met elkaar verbindt. 

De Goe bezig! pluim: De Goe Bezig Pluim ging deze week naar de Opvoedingswinkel Stad Gent
Opvoedingswinkel Gent, Huis van het Kind Gent en VCOK hadden een Gents activiteitenaanbod uitgewerkt op maat van de gezinnen, passend binnen het thema ‘Opvoeden is geen (wed)strijd’. Door de huidige omstandigheden hebben ze in sneltempo een alternatief en online aanbod uitgewerkt. Omdat opvoeden altijd doorloopt. 
Gedurende de hele maand mei, wordt via online kanalen een tiental open activiteiten aangeboden voor gezinnen. 
Vooral de flexibiliteit en drive om toch een ‘passend en online’ aanbod uit te werken tijdens de Week van de Opvoeding verdient een pluim. Zo’n online aanbod is ook echt iets nieuws dat gepaard gaat met zoekmomenten, waar uit elke ervaring geleerd en bijgestuurd wordt. Proficiat!

 

Herbeluister

iFrame:

 

Logo radio expoo def.jpg

In samenwerking met 

radio quindo