Proportioneel universalisme

Proportioneel Universalisme: een waarderend onderzoek.

EXPOO begeleidde in 2018 drie Huizen van het Kind om Proportioneel Universalisme waarderend te onderzoeken. Opzet was om samen met heel het systeem (professionals, beleidsmakers, vrijwilligers, ouders, kinderen) te bedenken hoe het Huis van het Kind een huis kan zijn waar elk gezin telt. En om samen stappen te zetten in de gewenste richting. We leerden samen over werkzame factoren in de samenwerking en in de dienstverlening. Het begeleidingstraject door EXPOO is afgerond, de Huizen van het Kind Poperinge-Vleteren, Laarne-Wetteren-Wichelen en Duffel schrijven verder aan hun verhaal. Hopelijk kan het verslag van ons traject ook andere Huizen van het Kind inspireren.

Proportioneel Universalisme waarderend onderzoeken

Aan de slag met Proportioneel Universalisme in je Huis van het Kind: werkvormen

Elk gezin telt

Werk maken van proportioneel universalisme is een werkingsprincipe voor de Huizen. Hoe zorg je ervoor dat je Huis er is voor iedereen. Hoe zorg je dat je je niet alleen tot de kwetsbare gezinnen richt.

Het werkingsprincipe proportioneel universalisme was het kernthema van het 10de EXPOO congres op 7 december 2017. 

 

Elk Gezin Telt
Ouders met kinderen met een specifieke zorgbehoefte bereiken

Ouders met kinderen met een specifieke zorgbehoefte hebben ook gewone opvoedingsvragen. Hoe kun je ook een betekenisvolle plek zijn voor deze gezinnen en welke lokale partners kunnen je hierbij ondersteunen?