Persuitnodiging EXPOO congres 2016

  • 14 december 2016

9de Vlaams EXPOO congres

15 december 2016

Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

Persuitnodiging

 

Congresthema

Ontmoeten en verbinden - Over het versterken van sociale cohesie in onze superdiverse samenleving

Is werken aan het versterken van sociale cohesie of de kleefkracht van de samenleving hét toverwoord om problemen voor te zijn of op te lossen?

Het is één van de grote doelstellingen van de Huizen van het Kind om ontmoeting en sociale cohesie te bevorderen. Een doelstelling die pas gerealiseerd wordt met iedereen samen: Huizen van het Kind met alle partners, maar ook samen met alle burgers.

Keynotespreker Bob Horjus belicht de Nederlandse sociale experimenten ter bevordering van burgerschap en de voorwaarden om democratisch opvoeden alle kansen te geven.

Meer kleefkracht ontstaat in een klimaat van begrip en verbondenheid. Ish Ait Hamou houdt een krachtig pleidooi om voorbij de verschillen van mensen te kijken en ons te richten op hetgeen ons verbindt.

Filip Lemaitre van Trendwolves, co-auteur van het boek ‘Framily’, spreekt over de gelaagde identiteit van de nieuwe generatie ouders, die door een combinatie van 'friends' en 'family' een netwerk uitbouwen dat hen toelaat een betere work-life balance na te streven.

Minister Vandeurzen blikt terug op twee jaar Huizen van het Kind: ‘Na 2 jaar Huizen van het kind kunnen we een positieve balans opmaken. De Huizen zijn in veel gemeenten op korte tijd uitgegroeid tot de centrale plek voor preventieve gezinsondersteuning. Reden te meer om de Huizen nog meer op de voorgrond te plaatsen en dit ook in een superdiverse samenleving.’

Film

Sociale cohesie is een breed thema. Onze praktijken in woord en beeld tonen op welke manieren er aan gewerkt wordt. Een preview van de compilatiefilm? Contacteer EXPOO en we geven met plezier de downloadlink door.

Programma

9u        Onthaal

9u30     Verwelkoming en opening door de Minister Jo Vandeurzen

10u       Bob Horjus, Universiteit Utrecht - ‘De riskante toekomst van de Pedagogische Civil Society’

10u45   ‘Sociale cohesie’ in woord en beeld – EXPOO

11u15     Deelthema’s met spreker, een praktijk in woord en beeld en een workshop:

12u45    Lunch + bezoek postersessies

13u45       Ish Ait Hamou - Ish

14u45    Deelthema’s met spreker, een praktijk in woord en beeld en een workshop:

16u15    Receptie

Het congres wordt gestreamd naar Antwerpen.

Vragen? Contacteer EXPOO: