Opvoedingsondersteuning in de maatschappelijke opvang

Auteur :

A. Becker, A. Heyboer, S. Peper

Jaar van publicatie :

2000

Thema :

Opvoeden en de omgeving

Type :

Boek


Korte beschrijving:

In dit boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan bestaande begeleidingsvormen, zoals de leefgroep en praatgroepen en de wijze waarop opvoedingsondersteuning hierbij aan kan haken. De auteurs bespreken de praktische consequenties voor begeleiding en ondersteuning van enkele recente theorieën en modellen op het gebied van opvoedingsondersteuning. Ze hebben vervolgens een aantal methodische aspecten uitgewerkt voor de ondersteuning van ouders in de maatschappelijke opvang, waarbij de invulling is gebaseerd op interviews met werkers uit diverse instellingen. Verder geven zij een overzicht van het aanbod aan methoden en technieken die in andere werksoorten bekend zijn. 
Per jaar verblijven zo´n 15.000 mensen in de algemene crisis- en vrouwenopvangvoorzieningen. Hieronder bevinden zich ook kinderen die met hun ouders zijn meegekomen. In de vrouwenopvangcentra en de blijf-van-mijn-lijfhuizen maken kinderen zelfs de helft van de populatie uit. Medewerkers van deze voorzieningen worden daardoor regelmatig geconfronteerd met vragen en problemen die de opvoeding met zich mee kan brengen. Zij ervaren nogal eens weerstand bij ouders als ze proberen deze problemen te bespreken. Het blijkt niet gemakkelijk te zijn om de juiste benaderingswijze te kiezen.

 

Reageer op dit artikel

6 + 7 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.
lege boekenkaft

Interesse in dit boek?

Dit boek is gratis te ontlenen via de EXPOO-bib. Je staat wel zelf in voor het terugbezorgen van het boek. Lees het volledige bibliotheekreglement.