Verslag OO-camp 'Ondersteuning aan ouders van jongeren' - 30 november 2015
In samenwerking met de Huizen van het Kind stad Antwerpen organiseerde EXPOO op maandag 30 november 2015 een OO-camp over opvoedingsondersteuning aan ouders van jongeren. Vaak focust opvoedingsondersteuning zich op gezinnen met jonge kinderen. Het investeren in de vroege levensperiode van kinderen is van groot belang. Anderzijds houdt opvoeden niet op wanneer kinderen zes of twaalf of zestien zijn. Steun bij het opvoeden is best ook beschikbaar voor ouders van tieners en jongeren. Maar wat zijn de behoeften van deze ouders? Wat ervaren ze als ondersteunend? Welke diensten en aanbod wordt er in Vlaanderen en Brussel georganiseerd. Wat kunnen de Huizen van het Kind doen?
Met deze vragen gingen we aan de slag.
Een OO-camp is geen traditionele studiedag of congres, het is wel een intens event met discussies, presentaties, demo's en interactie tussen de deelnemers. Het programma maken we samen. Iedereen die iets te delen heeft over het thema of die het verlangen in zich draagt om te leren is welkom en uitgenodigd.
Deze OO-camp is gebaseerd op de barcampmethodiek. Eigen aan deze methodiek is dat iedereen die komt een bijdrage doet op het event.
Onderstaande organisaties leverden een bijdrage op het OO-camp:
- Het samenwerkingverband OO10 stad Antwerpen werkte afgelopen jaar rond opvoedingsondersteuning voor ouders van tieners doormiddel van onderzoek en praktijkontwikkeling:
- Patty De Bruyckere, Thomas More Hogeschool, heeft het over het behoefteonderzoek "Aanbod opvoedingsondersteuning voor ouders van 10- tot 17-jarigen binnen Huizen van het Kind in Antwerpen, omgevingsanalyse en literatuurstudie."
- Lien De Grauwe, CAW Antwerpen/Kwadraat. Voorstelling OO10-stress, een groepstraining voor ouders gebaseerd op Rots en Water-methodiek.
- Marjan Blokland, Vormingplus Antwerpen, Voorstelling OO10-Babbel
- Maria Beerten, PrOS-CGG De Pont Mechelen. Herstelgericht werken met jongeren.
- Eveline Bohez, CAW centraal West-Vlaanderen. BudgetInZicht, een vormingsavond rond financiële opvoeding.
- Johan Boucneau, Stad Genk. Ouderportfolio: ouders ondersteuning bij transitie naar secundair onderwijs.
- Nele Boyden, Huis van het Kind Leuven. Inspiratie uit spelmethodieken. Hoe kunnen deze ingezet worden om met ouders en jongeren in gesprek te gaan.
- Sofie-Ann Bracke en Nele De Keyser, Bemiddelingsteam. Gebruik van bemiddeling om communicatie op familiaal vlak te verbeteren, zowel in in kerngezinnen als in nieuwe gezinnen,
- Najib Chakouh, Stad Antwerpen, Onderwijsbeleid. Ouders en spijbelen.
- Agnes Claes, Kleine Klaas Diest. LOS: Leerlingen met risico op schooluitval in alternatieve time-out; een samenwerkingstraject met leerling, leerlingbegeleider, ouders en 'begeleid werken' in externe organisatie ifv terugkeer naar school'.
- Inge Demol en Nele Vanmassenhoven, Steunpunt Adoptie. Opvoedingsondersteuning in adoptiegezinnen.
- Marjan Deprez, CAW Antwerpen. Mogelijkheden van een crisisteam -18.
- Karen De Wilde, Sensoa. Hoe het vlaggensysteem als methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren in te schatten, gebruiken bij ouders.
- Kirsten Eelen, Fara. Wat kan Fara betekenen voor ouders met een zwangere tiener.
- Katrien Goossens, SOS-Kinderdorpen. Kinderen en jongeren in moeilijke leefsituaties kansen bieden bij de Busselse brede sociale voetbalclub BX Brussel en ondersteuning van de ouders.
- Vincent Engelbos, Jong & Van Zin. Zingeving bij jongeren tussen 14-18 jaar: waar halen jongeren de zin in hun leven. Wie of wat is voor hen belangrijk. Waar gaan zij op zoek en bij wie? Allerlei vragen die we ons stelden in ons onderzoek.
- Marleen Jans, Jeugd en Gezinscoach. De ouder als leercoach? Kinderen en jongeren begeleiden tijdens hun studies en toch 'ouder' blijven.
- Marie Soors, Provincie Limburg. Ouderintervisie als methodiek voor opvoedingsondersteuning waarbij de expertise van de ouders centraal staat en de professional optreedt als procesbegeleider.
- Katelijne De Brabandere, VCOK. Webinars of online lezingen voor ouders met tieners.
- Farah Laporte, Kinderrechtencoalitie. Hoe gaan ouders om met discriminatie en racisme bij hun kinderen.
- Christof Leyssens, vzw Integratie en inburgering Antwerpen. Het vrijetijdsspel
- Kristien Nys, Odisee, en Ilse De Block, vzw De Keerkring. Resultaten bevraging van ouders met kinderen van 12 tot 25 jaar.
- Michael Op de Beeck, Gezinsbond. 'Cyberpesten... pesten in een modern jasje' en 'Ouders en de digitale school', 2 vormingsprogramma's die door alle organisaties en scholen in Vlaanderen kunnen georganiseerd worden.
- Hanna Peeters, VAD. Jongeren, alcohol en drugs. Voorstelling ouderavond.
- Hanna Peeters, VAD. I.s.m. VIGeZ ontwikkelde VAD methodieken voor omgaan met gezinnen uit etnisch-culturele minderheden.
- Myriam Philips, Provincie Vlaams-Brabant Kindbeleid, en Ann Steppe, Bibliotheek Leuven.Voordrachten rond opvoeden voor ouders en profs.
- An Piessens, Kind en Samenleving. De beste remedie tegen spijbelen is de school. Kortfilm.
- Michale Sleeckx, The rite journey. Over structurele ondersteuning van jongeren die de overgang willen maken van kind naar jongvolwassene. "It takes a village to raise a child",pilootprogramma in het KA Merksem.
- Lauren Speeckaert, Kauwenberg. Hoe werken met mensen in armoede rond opvoeding. Via drie projecten: de oudergroep, de kinderwerking en de bewegingsschool werken we met ouders en kinderen samen aan een positief en veilig opvoedingsklimaat.
- Katrien Symons, Odisee, Jongeren Online: welke rol kunnen ouders spelen in de preventie en opvolging van risicovol internetgebruik zoals sexting en cyberpesten.
- Linda 't Kindt, HSP Vlaanderen vzw. Over het herkennen en omgaan met hooggevoelige kinderen en jongeren.
- Gert Vandaele en Nathalie Verdonckt, Provinciaal Veiligheidsinstituut. De campagne Play Pauze Stop geeft jongeren en ouders tips and tricks om gezond beeldschermgebruik in de praktijk toe te passen.
- Kim Vandenberghe, VIGeZ. Voorstelling website Gezond opvoeden.be
- Nele Vandecasteele, Ouders steunen in opvoeden. Voorstelling ouderbijeenkomsten.
- Sofie Vandoninck, KU Leuven Mediastudies. Hoe kunnen ouders hun kinderen en jongeren steunen bij het gebruik van mobiele media (tablets, smartphones).
- Sarah Vangyseghem, Gezinsbond. BOTsing, het blad van de Gezinsbond voor ouders van tieners.
- Lies Verhetsel, Sensoa. Week van de Lentekriebels & hoe kan Sensoa professionals ondersteunen.
- Laure Vanhoecke, Mediawijs. Let the games begin: hoe je ouders concrete handvaten kan aanbieden bij het ondersteunen van kinderen in het gebruik van games.
- Frank Van Holen, Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel en BIGV. Waakzame zorg bij tieners, een uitdagende opdracht voor ouders.
- Sanne Van Poppel, De Uitdaging. PeTra, pedagogische trajecten.
- Hilde Weekers, Triple P Belgium. Triple P groepsprogramma voor ouders van jonge tieners.
- Carine Weerelds, Studente HIG. Tiener-S-Top: ‘Tussen school en thuis’, een plek waar jongeren in een huiselijke sfeer samen kunnen vertoeven na school en eventueel hun huistaken maken.
- Sprankel vzw., Leerproblemen bij tieners.