Verslag OO-camp 'Ondersteuning aan ouders van jongeren' - 30 november 2015

In samenwerking met de Huizen van het Kind stad Antwerpen organiseerde EXPOO op maandag 30 november 2015 een OO-camp over opvoedingsondersteuning aan ouders van jongeren. Vaak focust opvoedingsondersteuning zich op gezinnen met jonge kinderen. Het investeren in de vroege levensperiode van kinderen is van groot belang. Anderzijds houdt opvoeden niet op wanneer kinderen zes of twaalf of zestien zijn. Steun bij het opvoeden is best ook beschikbaar voor ouders van tieners en jongeren. Maar wat zijn de behoeften van deze ouders? Wat ervaren ze als ondersteunend? Welke diensten en aanbod wordt er in Vlaanderen en Brussel georganiseerd. Wat kunnen de Huizen van het Kind doen? 
Met deze vragen gingen we aan de slag.

Een OO-camp is geen traditionele studiedag of congres, het is wel een intens event met discussies, presentaties, demo's en interactie tussen de deelnemers. Het programma maken we samen. Iedereen die iets te delen heeft over het thema of die het verlangen in zich draagt om te leren is welkom en uitgenodigd.  

Deze OO-camp is gebaseerd op de barcampmethodiek. Eigen aan deze methodiek is dat iedereen die komt een bijdrage doet op het event.

Onderstaande organisaties leverden een bijdrage op het OO-camp:

  • Het samenwerkingverband OO10 stad Antwerpen werkte afgelopen jaar rond opvoedingsondersteuning voor ouders van tieners doormiddel van onderzoek en praktijkontwikkeling:

- Patty De Bruyckere, Thomas More Hogeschool, heeft het over het behoefteonderzoek "Aanbod opvoedingsondersteuning voor ouders van 10- tot 17-jarigen binnen Huizen van het Kind in Antwerpen, omgevingsanalyse en literatuurstudie."

- Lien De Grauwe, CAW Antwerpen/Kwadraat. Voorstelling OO10-stress, een groepstraining voor ouders gebaseerd op Rots en Water-methodiek.

- Marjan Blokland, Vormingplus Antwerpen,  Voorstelling OO10-Babbel

Logo-Expoo-in-kader.jpg
logo antwerpen

Voorstelling 'Ik was 10 in 2015'

Als afsluiter van het OO-camp stelde Pedro De Bruyckere zijn boek 'Ik was 10 in 2015' voor.

Ik was 10 in 2015