Ontheemd ouderschap

Auteur :

Margreth Hoek

Jaar van publicatie :

2008

Thema :

Ondersteuning

Type :

Boek + Samenvatting


Korte beschrijving:

Betekenissen van zorg en verantwoordelijkheid in beleidsteksten opvoedingsondersteuning uit de periode 1979-2002 in Nederland. Populaire samenvatting van het gelijknamig proefschrift (tevens ontleenbaar in K&G bibliotheek)

Deze populaire samenvatting van het gelijknamig proefschrift introduceert twee onderzoeksvragen en het belang van dit onderzoek.  Beleidsteksten zijn invloedrijk en verdienen nadere analyse.  De zorgethiek wordt beschreven als inspiratiebron voor de onderzoeksmethode die bestaat uit een narratieve analyse.  De presentatie van de onderzoeksresultaten begint met een historische schets van het Nederlands gezinsbeleid waarmee de context van het beleid opvoedingsondersteuning wordt verduidelijkt.  Daarna volgt de analyse van de beleidsdefinitie van het gezin die in 1996 is geïntroduceerd.  Vervolgens presenteert de auteur vier beleidsverhalen over opvoedingsondersteuning met name : het ontplooiingsverhaal, het gelijke kansenverhaal, het preventieverhaal en het controleverhaal. De evaluatie van de beleidsdefinitie en de vier beleidsverhalen toont aan dat ideevorming over de gewone opvoeding niet van de grond komt en dat de stem van ouders ontbreekt.  Deze samenvatting sluit af met een pleidooi voor het ontwikkelen van een innovatief beleidsverhaal waarin opvoeden wordt gezien als een leerproces van ouders.

Reageer op dit artikel
4 + 8 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.
Ontheemd
Interesse in dit boek?

Dit boek is gratis te ontlenen via de EXPOO-bib. Je staat wel zelf in voor het terugbezorgen van het boek. Lees het volledige Bibliotheekreglement.