No hate: omgaan met haatspraak. Educatieve activiteitenbundel

Auteur :

Katholieke Hogeschool Vives Kortrijk

Jaar van publicatie :

2016

Thema :

Gedrag en Welzijn - mediaopvoeding

Type :

Methodiek


Korte beschrijving:

 Een bundel activiteiten om jongeren alert te maken voor haatspraak. Met handvaten die inzicht geven in haatspraak. Inzichten als basis om op lange termijn te durven reageren en actie te ondernemen. Voor begeleiders en leraars van jongeren uit de eerste en tweede graad secundair onderwijs

Beschrijving

Haatspraak is een onrustwekkende vorm van discriminatie en racisme. De voorbije jaren zetten diverse media dit probleem in de spotlights. Ondanks het feit dat haatspraak doorgaans gericht is tegen groepen, kan dit ook individuen raken. Deze haatspraak is vooral gebaseerd op afkomst, leeftijd, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging en geslacht. Het is een fenomeen dat zich op diverse manieren uit: mondeling, schriftelijk en in gedrag. 

In deze bundel bevinden zich activiteiten om jongeren alert te maken voor haatspraak. Met als doel inzicht te verwerven om op langere termijn te durven reageren en actie te ondernemen. Daarnaast voorzien de methodiek reflectiemomenten waarbij elke jongere aan bod komt en zijn of haar mening kan uiten. Een respectvolle houding voor iedereen staat voorop.

Doelgroep

Deze handleiding is geschreven voor jongerenbegeleiders, onderwijzers, jeugdwerkers en iedereen die met jongeren in aanraking komt.

Reageer op dit artikel

8 + 3 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.