Nederland stelt eerste hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan

  • 10 september 2016

Dr. Esther Kluwer wordt met ingang van 1 oktober 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit. Zij zal voor twee dagdelen verbonden zijn aan het Behavioural Science Institute (BSI) om onderzoek te doen naar duurzame partnerrelaties. 

De bijzondere leeropdracht richt zich vooral op de vraag wat partnerrelaties duurzaam maakt én hoe relaties, als ze in problemen gekomen zijn, kunnen worden geholpen. De leeropdracht past bij de algemene tendens in de psychologie om meer onderzoek te doen naar positieve aspecten zoals welzijn, geluk en tevredenheid.

Esther Kluwer (1968) promoveerde in 1998 in Groningen op een proefschrift over relatieconflicten als partners ouders worden. Daarna werkte ze twee jaar bij de Vrije Universiteit. Sinds 2000 is ze als universitair hoofddocent sociale en organisatiepsychologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Kluwer onderzoekt vooral (ex-) partnerrelaties en richt zich daarbij op echtscheiding en mediation, wraak en vergeving, overgang naar ouderschap en de werk-privébalans.

Aansluiting op onderzoek BSI

De kwaliteit van partnerrelaties is niet alleen van invloed op het welzijn van de partners zelf, maar bijvoorbeeld ook op kinderen en hun ontwikkeling. Het onderzoek past dan ook goed binnen verschillende onderzoeksthema’s van het BSI. Prof. Toon Cillessen, directeur van het BSI, licht toe: 'Wij zijn blij dat Esther Kluwer ons wetenschappelijk team komt versterken. Haar leeropdracht sluit goed aan bij onze missie om te onderzoeken hoe menselijk gedrag wordt beïnvloed door een samenspel van individuele en sociale factoren.'

Bijzondere leeropdracht

De bijzondere leeropdracht is een initiatief van de Stichting Marriage Week Nederland. De stichting streeft naar meer gelukkige en stabiele partnerrelaties in ons land. De leeropdracht wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Utrecht, die dr. Kluwer de gelegenheid biedt deze leeropdracht voor een dag per week aan de Radboud Universiteit te vervullen./Foto: Arnaud Mooij

Meer weten?