Moniek Neumann

foto Moniek Neumann.jpg

Organisatie

EigenWijs

Talen

Nederlands

Werkdomeinen

Zwangerschap

Baby's,peuters & kleuters

Gezondheid & ontwikkeling ( gezonde voeding, roken, drugs, hersenontwikkeling, …)

Ouderschap & opvoeding (meertalige opvoeding, opvoeden in 2 culturen, ...)

Contactgegevens

Locatie: Moerkerksesteenweg 550 8310 Sint Kruis Brugge

Telefoonnummer: 0471 12 71 30

E-mailadres: info@eigenwijze.be

Facebook: https://www.facebook.com/Pikler.ouder.kindspeelgroep/

 Website: www.eigenwijze.be

 

Over de spreker

Ik ben Moniek Neumann een trotse mama van drie spelende en ondernemende kinderen (2010, 2014, 2017) en een bevlogen pedagoge met een achtergrond in de kinderopvang. Mijn passie ligt in het werken met jonge kinderen, hun ouders en begeleiders.

Als klein meisje, was ik onafscheidelijk van mijn babypop. Waar ik ging, ging mijn babypop ook. Het lag dan ook in de lijn van de verwachtingen dat ik iets met kinderen zou gaan doen. Mijn liefde voor mijn pop, is later dan ook veranderd in liefde en interesse in baby´s en jonge kinderen.

Begin bij het begin

De ontwikkeling van baby´s en jonge kinderen intrigeert mij enorm. En mijn mening is, begin bij het begin. De 1001 kritische dagen van een mensenleven vormen de fundering waarop het verdere leven opgebouwd wordt. Juist een goede basis in de eerste levensjaren, geeft kinderen veerkracht voor de rest van hun leven.

Pikler pedagoog

Emmi Pikler is mijn grootste inspiratiebron. Ik ben dankbaar dat ik haar werk leerde kennen, voordat mijn kinderen geboren werden. Het gedachtegoed van kinderarts en pedagoog Emmi Pikler geeft mij veel handvatten, zowel als moeder als op professioneel vlak als verantwoordelijke in de kinderopvang. Ik behoor tot de eerste Pikler pedagogen (in opleiding) in België. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen met andere ouders en met iedereen die met jonge kinderen werkt. Om op die manier de wereld een heel klein beetje mooier te maken en om baby´s die zorg en aandacht te geven die zij verdienen.

EigenWijs

In 2018 is de onderneming EigenWijs van start gegaan. Met het opstarten van EigenWijs, maak ik mijn eigen dromen waar. EigenWijs vertrekt vanuit de eigen wijsheid van iedere baby, ieder baby is competent.

EigenWijze Visie

Ik werk vanuit het vertrouwen dat ieder kind alle kennis en vaardigheden tot ontwikkeling in zich heeft. Dit basis vertrouwen in de baby en het kind, is de wijze waarop ik kijk naar mijn eigen kinderen en tevens de basis van mijn werk binnen de kinderopvang en EigenWijs. Vanaf dag één na de geboorte heeft je kindje alles in zich om te ontwikkelen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. In het vrije spel kan hij zelf ontdekken, leren en plezier in zijn eigen kunnen ervaren. Zo legt hij een basis waar hij de rest van zijn leven plezier van heeft.

'Geef kinderen de ruimte om spelend wijs te worden'.

Omschrijving

Voor Ouders/opvoeders biedt EigenWijs het volgende:

EigenWijs biedt ondersteuning aan ouders en hun baby´s en peuters. Dat doet zij onder andere in de unieke vorm van een cursus SpeelRuimte, een begeleide ouder-kindspeelgroep. Hierbij wordt vrij spelen en bewegen voor baby´s en peuters gecombineerd met een cursus in ouderschap.

EigenWijs biedt ondersteuning aan ouders door middel van informatieve lezingen en workshops. Deze zijn altijd gebaseerd op het gedachtegoed van Emmi Pikler. De lezingen en/of workshops kunnen vrij aangevraagd worden via de website van EigenWijs. Tevens organiseert EigenWijs regelmatig lezingen/ workshops, deze evenementen zijn terug te vinden in de kalender op de website en via facebook.

Voor professionals die dagelijks werken met baby´s en/of peuters, biedt EigenWijs lezingen en vormingen aan. EigenWijs werkt hierbij vanuit het gedachtegoed van Emmi Pikler (Loczy- methode) en Reggio Emilia (Loris Malaguzzi) en levert zowel maatwerk als een aanbod van vaste vormingen/ lezingen.

Enkele onderwerpen van vormingen/ lezingen die EigenWijs aanbiedt zijn:

- Het belang van Vrije Bewegingsontwikkeling voor baby´s en peuters

- Spelen, is goed! Over vrij spelen en speelgoed voor baby´s

- Spelen, is goed! Over vrij spelen en speelgoed voor peuters

- Respectvolle verzorging, kinderen aanraken met aandacht en gevoel

- Ruimte en materialen als derde pedagoog, ruimte en materialen inzetten als uitnodiging tot ontwikkeling

Speciaal voor de kinderopvang biedt EigenWijs Pedagogische coaching aan op de werkvloer.

Er wordt vanuit Kind en Gezin steeds meer de nadruk gelegd op de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. Dat is een mooie ontwikkeling, de kinderopvang is daardoor volop in ontwikkeling van opvang naar opvoeding. De rol van de begeleider krijgt nog meer inhoud en dit belangrijke werk, wordt steeds serieuzer genomen.

EigenWijs werkt vanuit het gedachtegoed van Emmi Pikler (Loczy-methode) en Reggio Emilia (Loris Malaguzzi) en neemt jullie op een praktische manier mee in deze pedagogische visies.

Dat doet zij onder anderen door:

- EigenWijs werkt vanuit maatwerk, jullie vraag is de basis waar vanuit EigenWijs werkt

- EigenWijs komt letterlijk bij jullie op de werkvloer, om jullie in jullie dagelijks werk te kunnen

   coachen.

- EigenWijs helpt mee in het eventueel aanpassen van de ruimte en haar materialen.

- EigenWijs komt observeren, begeleiden en ondersteunen.

Alle activiteiten die EigenWijs aanbiedt zijn zoveel mogelijk maatwerk en bieden veel praktische handvatten die direct ingezet kunnen worden thuis of op de werkvloer.

De vormingen/ lezingen worden ondersteunt door foto´s, tekeningen, filmmateriaal, speelmateriaal en oefeningen. EigenWijs werkt zo persoonlijk mogelijk er is dan ook altijd veel tijd beschikbaar voor eigen vragen en voorbeelden.

EigenWijs werkt vanuit de Eigen Wijsheid van ieder kind.

Kostprijs

Aanbod vaste vormingen  tarief  €300,- (halve dag/ max. 15 deelnemers/excl. reiskosten).

Zie overige tarieven www.eigenwijze.be

Regio

Vlaanderen

internationaal: Nederland