Lancering appstore voor welzijn en geestelijke gezondheid

  • 13 januari 2021

Op 6 januari 2021 werd www.onlinehulp-apps.be  gelanceerd, een overzichtelijk platform met toegankelijke, betrouwbare en privacyveilige apps rond welzijn en geestelijke gezondheid.

Er bestaan heel wat kwaliteitsvolle tools om online hulp te bieden, maar hulpverleners kennen ze niet genoeg. Dus kunnen ze die (in coronatijden) ook niet inzetten in hun begeleidingen. Het is voor hen ook moeilijk om de kwaliteit van apps in te schatten. Het is trouwens een grote energiebesparing voor organisaties als niet elke hulpverlener de kwaliteit van onlinetools moet checken. Deze appstore biedt zinvolle ondersteunende tools voor burgers die zelf aan hun gezondheid en welzijn willen werken. Nu vinden zij door de bomen het bos niet in de Google Playstore of de Apple Appstore.

Vandaag biedt de website een overzicht van 32 gescreende apps voor welzijn en geestelijke gezondheid op basis van verstaanbare kwaliteitscriteria – zowel voor hulpverleners als voor burgers. Er wordt nog volop gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid van de zoekfunctie en aan de werkwijze waardoor app-ontwikkelaars zelf hun apps kunnen aanleveren ter screening en kunnen ‘bewijzen” dat ze voldoen aan de kwaliteitscriteria.

Tegen eind augustus zal de appstore bestaan uit 80 kwalitatieve apps rond (geestelijke) gezondheid en welzijn (met zoekfunctie) en is er een updatesysteem ontwikkeld waardoor nieuwe apps kunnen geüpload worden en bestaande apps kunnen geactualiseerd worden.

Je kan ook zelf apps doorgeven die je wenst te laten screenen. Maak hier zeker gebruik van om apps (in ruime betekenis want ook websites worden opgenomen)door te geven die jullie als nuttig ervaren in de ondersteuning van ouders.  In het hoofdmenu vind je de link ‘zelf een app indienen’ die je makkelijk de weg wijst.

De appstore is een project van het Netwerk Onlinehulp Vlaanderen met middelen van het departement Welzijn, Volksgezondheid, Gezin.