Inspiratiedag: Online en blended aan de slag

  • 21 juni 2022

Zit jij als praktijkwerker met vragen en twijfels over online werken? 

Hoe ga je je online communicatie georganiseerd krijgen? Hoe maak je collega’s enthousiast? Kan je wel diepgang steken in een beeldbelgesprek? Hoe toon je empathie in een mail? Waarvoor dienen al die apps? En hoe ga je om met die Whatsapp- en Messengerconversaties?

Loop je met zulke vragen rond, dan is deze inspiratiedag iets voor jou.  Kom proeven van de vele mogelijkheden van chatten, beeldbellen, e-mailen, apps en sociale media. Je raakt aan de praat met collega’s die vertellen over hun eigen ervaringen. Je steekt een hoop praktische kennis op. En je leert de knepen van het vak van ervaren rotten uit het sociaal werk.

Wat is 'blended'?

‘Blended’ werken? Dat is face-to-face en online werken combineren. Tijdens deze inspiratiedag maak je kennis met een heleboel online toepassingen die je kan gebruiken en combineren in je dagelijkse praktijk. We dagen je uit om je eigen Rubiks kubus samen te stellen. In de workshops leer je hoe je die mix aan communicatiemiddelen vormgeeft op maat van de mensen met wie je werkt.

Ochtendprogramma: inspirerende praktijken

1. Digitaal sociaal werk: sterke praktijken in de kijker

De COVID-pandemie ontregelde de organisatie van dienst‑, hulp- en zorgverlening ingrijpend. De vraag ‘hoe bereikbaar zijn?’ werd: ‘hoe nabij zijn én blijven als afstand houden de regel is?’.

Niet iedereen was gewonnen voor online werken. Maar de digitale aanpak werkte wel.

Wat is vandaag de meerwaarde voor de mensen met wie we werken? En hoe omzeilen we de digitale drempels? Laat je inspireren door sociaal werkers die de voorbije twee jaar digitaal gingen.

Begeleiding: Jana Verplancke (Arteveldhogeschool) en Sandra Beelen (SAM)

2. Wat heb je nodig om blended aan de slag te gaan?

Een kader uitwerken, je competenties verhogen, veilige communicatiekanalen gebruiken, hard- en software regelen. Hoe pak je dat aan?
Marie Van der Cam (SAM) gaat hierover in gesprek met Patrick Hennau (CAW Antwerpen), Philippe Bocklandt (Artevelde Hogeschool), Raf Hensbergen (MPI Oosterlo) en Ella Augustijnen (VIOLETT).

3. Blended aan de slag met Onlinehulp-apps.be

Apps en websites: waar vind je die en hoe helpen ze je om blended aan de slag te gaan met jouw doelgroep?
We nemen je mee in de kracht van onze wegwijzer: Onlinehulp-apps.be.

Sam Brulez (SAM) gaat in gesprek met Laura Jacobs (Fara) en Lien Faelens (CGG Waas en Dender).
 

Namiddagprogramma: workshops

In de namiddag volg je twee inspirerende workshops. Praktijkwerkers en experten geven het beste van zichzelf om jou kennis, tools en tips mee te geven. Ze helpen je om de beste communicatiemix te vinden voor jouw doelgroep en werking. In sommige sessies ga je ook oefenen en experimenteren.

Je kiest tussen deze workshops:

  1. Blended aan de slag
  2. Chatten
  3. Beeldbellen
  4. E-mail
  5. Sociale media
  6. Werken met tools en methodieken

Afsluiter met een receptie.

Deze inspiratiedag is een organisatie van SAM, steunpunt Mens en Samenleving in samenwerking met Onlinehulp-Vlaanderen.