In 7 stappen naar een gezondheidsbeleid voor iedereen

Iederéén de kans geven op een gezond leven, en dat een leven lang: daar maken jullie als Huis van het Kind werk van. De aandacht voor gezondheidsbevordering voor iedereen loopt dan ook als rode draad doorheen jullie opdrachten én drijfveren. Maar hoe doe je dat?

Deze 7 stappen helpen je op weg:

elk gezin gezond 7 stappen

Stap 1: creëer draagvlak

Een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid dat iederéén bereikt, waar iedereen beter van wordt, dat bouw je niet op in je eentje of in 1-2-3. Je moet partners meekrijgen, draagvlak creëren, timmeren aan een netwerk. Want: samen geraak je verder.

Stap 2: breng de beginsituatie in kaart

Je moet de beginsituatie goed kennen. Zo weet je precies wat nodig is en wat weer niet om iederéén zijn gezondheid te versterken vanuit je Huis. Door de nood aan te tonen kan je ook het draagvlak verder verruimen.

Stap 3: bepaal prioriteiten en doelstellingen

Nu je weet wat de noden precies zijn, is het tijd om die te vertalen naar doelstellingen. Om tot een realistisch plan te komen bepaal je met je partners prioriteiten op korte en lange termijn.

Stap 4: werk acties uit

Tijd voor acties! Een kwalitatief gezondheidsbeleid bevat een mix van acties die via verschillende strategieën de gezondheid van je doelgroep kunnen versterken.

Stap 5: voer acties uit

De acties staan op papier en nu is het tijd om ze uit te voeren. Gebruik jullie actieplan als wegbeschrijving: grijp er regelmatig naar terug om te kijken of alles goed verloopt. Kom je onderweg hindernissen tegen? Zoek naar oplossingen en stuur bij waar nodig.

Stap 6: evalueer en stuur bij

Evalueer en leer bij! Door acties te evalueren, weet je wat (niet) werkt. Zo kan je dit in de toekomst anders aanpakken. Evalueer niet alleen op het einde, maar ook in tussentijd.

Stap 7: veranker de acties in het beleidsplan

Je wil natuurlijk dat je acties tot resultaten leiden én dat je gezondheidsbeleid verankerd wordt. Je zal partners nodig hebben die de acties verder kunnen zetten én een bestuur dat gelooft in het belang van gezondheidsbevordering voor iederéén, dat iets wil doen met de signalen die je gedurende het traject opving.

Expoo
vlaams instituut gezond leven
VAD
sensoa logo