Impact ouders op welzijn kinderen groter dan verwacht

  • 4 december 2017

Uit een nieuw onderzoek onder 2000 Finse jongeren naar hun opleiding en welzijn, blijkt het belang van de ondersteuning van ouders in de autonomie van hun kind. Er is met name gekeken naar het belang van positieve ouderlijke steun bij alle belangrijke overgangen van het onderwijs: transitie van basisonderwijs naar middelbare school, en van hoger middelbaar onderwijs naar universiteit.

Tijdens deze overgangen voorkwam de steun van ouders voor de autonomie van hun kind depressiviteit en was een verhoging van het zelfrespect merkbaar. De effecten namen toe met de leeftijd van de betreffende jongere, aldus professor Katariina Salmela-Aro. “In het verleden werd gedacht dat ouders alleen een belangrijke rol spelen tijdens de jeugd, maar dit onderzoek toont hun belang aan tijdens de adolescentie en zelfs de jongvolwassenheid.”

De onderzoeksbevindingen maken duidelijk dat mensen een sterk en interactief, regulerend effect hebben op elkaars welzijn. Ouderschap beïnvloedt het welzijn van jongeren, maar het welzijn van jongeren heeft ook invloed op dat van hun ouders. Jongeren spelen een grotere rol bij het beïnvloeden van ouderlijke ondersteuning dan werd gedacht: wanneer jongeren minder goed beginnen te presteren, bieden ouders minder steun voor hun autonomie. “Vanuit het perspectief van het welzijn van jonge mensen is het echter belangrijk dat ouders in dergelijke gevallen juist ook de autonomie van hun kind ondersteunen, benadrukt Salmela-Aro. “Aangetoond is namelijk dat ondersteuning van de autonomie depressies vermindert.”

Het onderzoek werd gefinancierd door de Academie van Finland en gepubliceerd in ScienceDaily.