Huizen van het Kind on tour

In februari publiceert EXPOO een magazine over de werking van de Huizen van het Kind. Ter lancering  van dat magazine en ter inspiratie van de Huizen en de lokale besturen, organiseren we in maart in elke provincie een bustrip met 3 stopplaatsen. We houden halt op plaatsen waar op een inspirerende manier het lokale Huis vorm krijgt. 

Deelname aan deze dag is gratis. De dag is gericht aan de verantwoordelijken van alle Huizen van het Kind (startend of niet). Uitdrukkelijke aanrader is om ook iemand mee te brengen uit het lokale (gezins)beleid.

Hieronder per provincie de concrete informatie van de locaties en het programma. Alle dagen zijn volzet, de inschrijvingen zijn dus afgesloten.

 

On tour doorheen Oost- Vlaanderen op donderdag 5 maart - volzet

Programma Oost-Vlaanderen - 5 maart 2020

 • 9u00: Onthaal en ontbijt in  Huis van het Kind Lokeren, Sportlaan 8
   
 • 9u45: Verwelkoming door Mevr. Nina Van der Sypt, schepen
                 Video-boodschap Minister Wouter Beke
   
 • 10u00: Sofagesprek met Katrien Verhegge, administrateur-generaal Opgroeien; Elke Decruynaere, schepen Gent namens VVSG; Nele Bulens, coördinator Huis van het Kind Lokeren, Sonja Peeters, De Keerkring vzw en Freddy Apers, afdelingshoofd OCMW.  Moderatie: Ivan Pauwels, EXPOO
   
 • 10u45: Voorstelling magazine Huizen van het Kind
   
 • 11u00: Rondleiding Huis van het Kind Lokeren. In Lokeren wordt sterk ingezet op formele en informele ontmoeting. In samenwerking met de partners worden er talrijke warme ontmoetingskansen geboden, wat resulteert in een grotere kans dat ouders, grootouders, kinderen en jongeren ook vaker zullen ingaan op een echt formeel hulpverleningsaanbod.
   
 • 12u00: Busrit naar Huis van het Kind Haaltert
   
 • 12u30: Aankomst en lunch in Huis van het Kind Haaltert, Centrum De Kouter, Middelkouter 10
   
 • 13u00: Bezoek Huis van het Kind Haaltert. Hier is geen fysiek Huis van het Kind, maar toch slaagt men er in om een ruim aanbod aan activiteiten te organiseren. Er is veel aandacht voor alles wat met ontmoeting te maken heeft, zowel vanuit de scholen, vanuit kinderen en vanuit ouders. Ook de recente bevragingen van de netwerkpartners en van de ouders uit de gemeente zullen aan bod komen.
   
 • 14u30: Busrit naar Huis van het Kind Wetteren
   
 • 15u00: Bezoek Huis van het Kind Wetteren, Scheldedreef 52. Huis van het Kind Laarne Wetteren Wichelen is een intergemeentelijk Huis, waar veel werd geïnvesteerd in het samenwerken met de verschillende besturen. De focus ligt op het bevorderen van samenwerking tussen de lokale partners en met het pedagogisch spreekuur werd er bovendien ook nieuw aanbod ontwikkeld. Pluspunt is de lokale knowhow in het opbouwen van een netwerk en ook het naar buiten komen als netwerk, wat heel wervend is naar partners).  Het HvK begint een soort van 'kwaliteitsmerk' te worden. Er is ook een goede samenwerking met de betrokken eerstelijnszones. 
   
 • 16u30: Terugrit naar Lokeren

 

On tour doorheen Limburg op vrijdag 6 maart - volzet

9u00: Onthaal en ontbijt in  de Whatz Hap, in het casino van Beringen, Kioskplein 25.

9u45: Verwelkoming door Mevr. Hilal Yalçin, schepen van oa Zorg, Welzijn en Samenleven        Video-boodschap Minister Wouter Beke

10u00: Sofagesprek met Wim Dries, burgemeester van Genk namens VVSG; Hilal Yalçin, schepen in Beringen, Geert Gielis, coördinator van het Huis van het Kind Beringen en Wannes Blondeel van het Agentschap Opgroeien.  Moderator: Ivan Pauwels, EXPOO

10u45: Voorstelling magazine Huizen van het Kind

11u00: wandeling en bezoek aan relevante locaties doorheen Beringen.  In Beringen is er geen fysiek Huis van het Kind, maar wordt er wel een sterke werking neergezet, onder andere door te investeren in outreachend werken, door het ontwikkelen van een sterk netwerk van partners en door grote aandacht voor voorschoolse initiatieven. De wandeling geeft een impressie van oa het mijnverleden van Beringen en geeft weer hoe dat verleden nu nog een impact heeft op de bevolking en dus ook de lokale noden voor het Huis van het Kind.

12u00: Busrit naar Huis van het Kind Hasselt.

12u30: Aankomst en lunch in Huis van het Kind Hasselt,  Maastrichterstraat 96.

13u00: Bezoek Huis van het Kind Hasselt. Hier is er wel een fysiek Huis van het Kind, gedragen door een sterk netwerk van meer dan 40 partners die samen een gevarieerd aanbod realiseren met sterke inzet op onthaal en ontmoeting.

14u30: Busrit naar Huis van het Kind Wellen

15u00: Bezoek Huis van het Kind Wellen, in het gemeentehuis, Dorpsstraat 25.  In dit bezoek wordt uitgelegd hoe een kleine gemeente door intergemeentelijke samenwerking en verbinding met lokale actoren een Huis van het Kind uitbouwde.

16u30: Terugrit naar Beringen

 

On tour doorheen Vlaams -Brabant op donderdag 12 maart - volzet

9u00: Onthaal en ontbijt in het Dienstencentrum De Meander, Welzijnsweg 2

10u00: Verwelkoming door de burgemeester, Dhr. Luc Deconinck -  Video-boodschap Minister Wouter Beke

10u15: Voorstelling magazine Huizen van het Kind

10u30: Sofagesprek met Minister Wouter Beke, burgemeester Luc Deconinck, An Speeckaert (schepen van oa jeugd en gezin), Bieke Verlinden (schepen in Leuven en deelnemer namens het VVSG) en Wannes Blondeel van het Agentschap Opgroeien.  Moderator: Ivan Pauwels, EXPOO

11u15: bezoek aan de ruilwinkel en het consultatiebureau, daarna wandeling naar het Huis van het Kind, met een kleine tentoonstelling en een marktje. Het  HvK is in Sint Pieters Leeuw vertrokken vanuit de strijd tegen kinderarmoede. Op een paar jaar tijd heeft het zich verbreed naar een werking op steeds meer levensdomeinen en met steeds meer leeftijdsgroepen. Het fysieke HvK werd in gebruik genomen begin 2018 en huisvest ondertussen ook een aantal partnersorganisaties, wat samenwerken vergemakkelijkt. Ook het ondersteuningsnetwerk voor ouders is inspirerend.

12u00: Busrit naar Huis van het Kind Asse

12u30: Aankomst en lunch in Huis van het Kind Asse, Gasthuisstraat 2.

13u00: Bezoek Huis van het Kind Asse, , waar je kan kennis maken met een enthousiast en creatief HvK- team, inspiratie kan opdoen in de ruilwinkel, de vernieuwde ontmoetingsruimte .... Focussen van het HvK in Asse: meertaligheid, diversiteit en de strijd tegen kinderarmoede. 

14u30: Busrit naar Huis van het Kind Zemst

15u00: Bezoek Huis van het Kind Zemst, Scheldedreef 52.  In de landelijke gemeente Zemst zet het HvK sterk in op de samenwerking tussen verschillende diensten. Daarnaast wil het voor de inwoners een plaats zijn om vlot en makkelijk terecht te kunnen met alle vragen over opvoeden. 

16u30: Terugrit naar Sint Pieters Leeuw

On tour doorheen West Vlaanderen op vrijdag 13 maart - volzet

Programma West-Vlaanderen - vrijdag 13 maart 2020

 • 9u00: Onthaal en ontbijt in  Huis van het Kind Hooglede, Hogestraat 25 (parkeermogelijkheid Quirinusplein)
   
 • 9u45: Verwelkoming door Mevrouw Julie Mispion, schepen
                 Video-boodschap Minister Wouter Beke
   
 • 10u00: Sofagesprek met Nancy Huyghe, coördinator Huis van het Kind Hooglede, Julie Mispion, schepen; Wannes Blondeel, Opgroeien. Moderatie: Ivan Pauwels EXPOO
   
 • 10u45: Voorstelling magazine Huizen van het Kind
   
 • 11u00: Rondleiding Huis van het Kind. 
   
 • 12u00: Busrit naar Huis van het Kind Roeselare
   
 • 12u30: Aankomst en lunch in Huis van het Kind Roeselare, Welzijnshuis, Gasthuisstraat 10
   
 • 13u00: Bezoek Huis van het Kind Roeselare
   
 • 14u30: Busrit naar Huis van het Kind Tielt, Sociaal Huis, Deken Darraslaan 60
   
 • 15u00: Bezoek Huis van het Kind Tielt
   
 • 16u30: Terugrit naar Hooglede.
On tour doorheen de provincie Antwerpen op vrijdag 20 maart - volzet

9u00: Onthaal en ontbijt in het gemeentehuis van Sint Katelijne Waver, Lemanstraat 63

9u45: Verwelkoming door Mevr. Sarah De Keyser, schepen van oa Welzijn        

Video-boodschap Minister Wouter Beke

10u00: Sofagesprek met Wouter Boeckamans van de VVSG en Wannes Blondeel van het Agentschap Opgroeien. De lokale deelnemers moeten nog bevestigd worden. Moderator: Ivan Pauwels, EXPOO

10u45: Voorstelling magazine Huizen van het Kind

11u00: Toelichting van de werking van het Huis van het Kind in Sint Katelijne Waver, waar kindvriendelijkheid een belangrijk principe is in het gemeentelijk beleid en waar in het gemeentehuis een loket Huis van het Kind werd ingericht, waar alle diensten die met gezinnen werken, samen een werkplek hebben en samen vragen van de gezinnen beantwoorden.

12u00: Busrit naar Huis van het Kind Herenthout.

12u30: Aankomst en lunch in Huis van het Kind Herenthout,  Kloosterstraat 27.

13u00: Bezoek Huis van het Kind Herenthout. Rondleiding doorheen het Huis en korte gesprekstafels waar het beleid, onthaal en het aanbod worden toegelicht. Herenthout is een kleine plattelandsgemeente waar sinds lang veel aandacht wordt besteed aan preventieve gezinsondersteuning en waar vorig jaar een nieuw Huis van het Kind geopend werd.

14u30: Busrit naar Huis van het Kind Geel, Brigandshof 3 (naast parking De Werft)

15u00: Bezoek Huis van het Kind Geel. Ontvangst door Griet Smaers, schepen van Sociaal Beleid. In Geel ligt het Huis van het Kind letterlijk en figuurlijk in het midden van de stad. Er werd een werking uitgebouwd waar op dezelfde locatie veel aanbod doorgaat voor een heel divers publiek.

huis van het kind onder elkaar