Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door sterktes en talenten. Wat jammer genoeg vaak uit het oog verloren wordt, is dat hoogbegaafdheid gestimuleerd moet worden opdat dit potentieel zich ten volle zou kunnen ontwikkelen. Indien dit gebeurt, wordt vastgesteld dat hoogbegaafde individuen zich goed in hun vel voelen en positief door het leven gaan. Hiertegenover staat dat bij wie talentontwikkeling ontbreekt of in mindere mate aanwezig is, te kampen heeft met minder gunstige ontwikkelingsuitkomsten zoals een verminderd welbevinden, demotivatie, burn-out, angsten…
Interessante websites
-
Exentra, Expertisecentrum rond hoogbegaafdheid bundelt op haar website al haar kennis en ervaring rond het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, jong volwassenen en volwassenen.
-
Op de Wetenschapsblog Opgroeien bloggen onderzoekers over hun fascinatie voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren thuis en op school.
-
Er is een website ontwikkeld, specifiek voor hulpverleners. Zowel huisartsen, psychologen, psychiaters, orthopedagogen en anderen kunnen hierop terecht. Naast een theoretische toelichting zullen er vooral tools beschikbaar zijn die meteen bruikbaar zijn in de klinische praktijk (bv. herkenningstool, model van aanpak, stappenplan voor psycho-educatie …).
-
WAT WAT biedt ook informatie aan jongeren over hoogbegaafdheid.
Wat moet je weten?
- Hoogbegaafdheid in Vlaanderen
- Wat is hoogbegaafdheid?
- Opvoeden bij hoogbegaafdheid
- De rol van de omgeving
- Raakvlak tussen hoogbegaafdheid en psychologische/ontwikkelingsstoornissen
- Hoogbegaafdheid signaleren
- Hoogbegaafdheid in het onderwijs
- Hoogbegaafdheid binnen de geestelijke gezondheidszorg
- Diagnostisch onderzoek bij het vermoeden van hoogbegaafdheid
- Mythes
- Interessant literatuur
Wil je meer informatie over dit thema?
Contacteer Sofie Eerlings