Het Huis van het Kind en de bibliotheek: een inspirerende samenwerking in de praktijk

door Geetha Slock en Delfien Versaevel


In gemeentes met een Huis van het Kind worden alle overheids- en privé-initiatieven voor kinderen van nul tot drie jaar samengebracht. Een unieke setting, die ook Boekstart-bibliotheken de opportuniteit biedt om hun aanbod voor de allerjongsten in de kijker te zetten! Tijdens deze sessie gaan we in op een aantal mooie praktijkvoorbeelden van Huizen van het Kind en bibliotheken die al samenwerken rond Boekstart aan de hand van voorleessessies, moedergroepen of andere activiteiten.  

We zorgen ook voor een getuigenis uit eerste hand van het Huis van het Kind in Destelbergen, die recent gestart zijn met Boekstart. De inspirerende verhalen komen vanzelf! Met die verhalen willen we de deelnemers uitnodigen en triggeren om mee na te denken over wat er lokaal mogelijk is en hoe de bibliotheek veel vaker een relevante partner is voor lokale projecten dan op het eerste zicht misschien lijkt.

Link en opportuniteiten voor je Huis van het Kind

Binnen dit project wordt er samengewerkt tussen bibliotheken en Huizen van het Kind. Huizen van het Kind zijn zeer laagdrempelige omgevingen waar ouders met allerlei soorten vragen terecht kunnen en kennis kunnen maken met alles wat er binnen de gemeente wordt georganiseerd. 
Het is dus een mooie opportuniteit om te zorgen dat je als bibliotheek op één of andere manier aanwezig bent in het Huis van het Kind en je aanbod, ook voor de allerjongsten, voorstelt, eventueel aan de hand van activiteiten. En omgekeerd kan een bibliotheek meewerken aan de zichtbaarheid van het Huis van het Kind binnen de gemeente en ouders doorverwijzen naar hen.

Waarom kan deze deelsessie inspirerend zijn voor jou?

Door concrete praktijkvoorbeelden toe te lichten in het kader van samenwerkingen tussen het Huis van het Kind en de bibliotheek kunnen collega’s ideeën opdoen over opportuniteiten van samenwerkingen in hun eigen gemeenten. Door samen met hen na te denken over de mogelijkheden die ze zelf lokaal hebben, kunnen we hen op weg helpen. Vaak moet je het helemaal niet ver gaan zoeken. We illustreren dit aan de hand van het programma ‘Boekstart’, maar natuurlijk is dit maar één van de vele projecten waarrond kan samengewerkt worden met de bibliotheek.

Contact