Flexibiliteit in de kinderopvang

Gezinnen moeten heel wat puzzelen om werk en de zorg voor de kinderen te combineren. Die puzzel wordt steeds complexer in een arbeidsmarkt die om flexibiliteit vraagt. Die flexibiliteit stelt ook kwetsbare gezinnen op de proef. Gezinnen doen zelf veel moeite, maar ze kunnen daarbij ondersteuning gebruiken van kinderopvang én van werkgevers.

In het Interreg-2-Zeeënproject PACE zochten 13 organisaties in 4 landen naar manieren om werk én kinderopvang op een duurzame manier toegankelijk te maken voor kwetsbare gezinnen. Kinderopvangorganisaties zochten uit hoe zij meer flexibiliteit kunnen tonen. Dat kan alleen maar als je ook rekening houdt met wat belangrijk is in kinderopvang én dat probeert te verzoenen met wat gezinnen nodig hebben. Als kinderen ergens goed opgevangen zijn, ondervinden ouders minder stress en dat is goed voor het hele gezin. Kinderbegeleiders kunnen veel voldoening voelen als ze gezinnen op deze manier kunnen ondersteunen.

Wil je meer weten?

  • In deze film tonen de projectpartners hoe zij werk en kinderopvang toegankelijker maakten.

  • Herbekijk het PACE webinar over ‘toegang tot werk en kinderopvang’. De film is ingedeeld in hoofdstukken, zodat je meteen naar de workshop van je keuze kan gaan. De voertaal van het webinar was Engels.

  • Download het boek ‘flexibiliteit in de kinderopvang’. Dat daagt de lezer uit om flexibiliteit in de kinderopvang te overwegen. Maar het legt ook uit hoe je het op poten kan zetten.

  • Alle materialen van het PACE project zijn te vinden op https://www.mechelen.be/pace