Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen
Veel gemeenten zoeken naar mogelijkheden om de ontwikkeling van meer samenhang tussen kinderopvang, primair onderwijs en kindnabije zorg te stimuleren. Dat is geen eenvoudige opgave. Deze handreiking vat ervaringen samen. Kern van de handreiking is een dashboard waarop u alle knoppen vindt waaraan u kunt draaien als u meer samenhang wilt in de voorzieningen voor kinderen.
-
Gespreksstarters
Alsmaar meer gemeenten willen niet meer verkokerd werken rond armoede. Ze starten daarom met een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie waarin ze de krachten bundelen voor complexe beleidsuitdagingen. Demos ondersteunt die lokale netwerken en krijgt dus regelmatig heel wat vragen over de organisatie en aanpak in lokale netwerken. De reeks filmpjes en bijhorende pdf bieden een antwoord op veel van die vragen.
-
Veranderingstheorie 'Jong in de buurt' wijkteam Beverlo
De opmaak van een veranderingstheorie is een essentieel bestanddeel van impactgericht werken. Dit is de theorie van de proeftuin buurtgericht netwerk Beverlo.
-
Hoe bereik en ondersteun je ouders met migratieachtergrond met een kind met beperking?
Ouders van kinderen met een beperking kunnen beroep doen op heel wat organisaties voor ondersteuning met betrekking tot de beperking. Toch vinden niet alle ouders hun weg hier naartoe. Ouders met een migratieachtergrond ervaren drempels wanneer ze op zoek gaan naar of gebruik maken van hulpverlening. Anderzijds geven ook de ondersteunende organisaties aan dat ze de ouders met migratieachtergrond niet bereiken en dat hun deelnemerspubliek wit blijft, ondanks goedbedoelde inspanningen om hier verandering in te brengen.
-
Mediawegwijzer: Allemaal Digitaal
-
Effecten zichtbaar maken
Aan de orde komen onder andere de motivatie van organisaties om met outcomemeting aan de slag te gaan en de stappen die ze kunnen zetten om dat planmatig te doen. Ook bevat de publicatie tal van concrete voorbeelden en instrumenten om effecten zichtbaar te maken, van de Effecten-arena, Vragenlijsten en Initiatievenfestival tot aan de Social Handprint en veel meer.
-
Versterken van inclusieve burgermacht
Inclusieve burgermacht is het vermogen van alle inwoners datgene te doen wat nodig is om buurtbelangen te behartigen en buurtdoelen te bereiken. Uit dit onderzoek naar de aanpak in een Amsterdamse buurt blijkt dat er een aantal werkzame elementen vast kunnen worden gesteld, die werkzaam zijn voor inclusieve burgermacht.
-
Folder 'Spreken met je kind over een zelfmoordpoging in de familie'
Spreken met je kind over een zelfmoordpoging in de familie. Hoe doe ik dat?
-
Opgroeien en Opvoeden. Normale uitdagingen voor kinderen, jongeren en hun ouders.
Naar problemen bij het opvoeden van kinderen en naar risicofactoren is al veel onderzoek gedaan. Maar als we een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van kinderen willen bevorderen, zouden we juist meer kennis moeten hebben van de ‘gewone’, niet-problematische opvoeding. Daarom voeren we in deze notitie een literatuurverkenning uit naar factoren die een gezonde, veilige en kansrijke opvoeding en ontwikkeling kenmerken, en naar factoren die daarop een bedreigende of juist een beschermende invloed hebben.
-
Making Prevention Work
The report offers a comprehensive overview of the preventive concepts, structures and practices in 12 European countries, including 11 EU Member States (Austria, Czechia, Denmark, England, Finland, France, Germany, Ireland, Lithuania, the Netherlands, Spain and Sweden), with three in-depth case studies (from Austria, France and the Netherlands).
-
How Regional Networks Catalyze Impact in Early Childhood Development
With case studies from each network, it shows how ISSA and the networks on other continents leverage their network mechanisms to bring about changes that impact children, families and those who work in the early years. The report also has a special section on the imperative for ECD networks in COVID-19 response and recovery.
-
Met de kinderen alles goed.
Opgroeien in tijden van crises
-
Wat is Boekstart
Boekstart is het Vlaamse leesbevorderingsprogramma voor baby's en peuters. Deze video vat de sterktes van het programma in woord en beeld samen.
-
Voorleesritueel in KOALA Heusden-Zolder
Voorleesweek 2019 stond in het thema van voorleesrituelen. Iedereen Leest ging binnenkijken bij het KOALA initiatief in Heusden-Zolder.
-
Voorleesritueel in kinderdagverblijf Patjoepelke
Voorleesweek 2019 stond in het thema van voorleesrituelen. Iedereen Leest ging binnenkijken bij kinderdagverblijf Patjoepelke in Lokeren.
-
Outreachend werken bij gezinnen met (zeer) lage werkintensiteit
Met het rapport willen de onderzoekers organisaties en medewerkers inspiratie en tips aanbieden om zelf stappen te zetten in het begeleiden van gezinnen vanuit een outreachende methodiek.
-
Leren samenwerken tussen organisaties.
Goed kunnen samenwerken is voor de toekomst van iedere organisatie van groot belang. Het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen organisaties blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn. Dit boek helpt om de regels en logica van samenwerking te doorzien.
-
De effecten van voorlezen vanaf de babytijd
HLN in gesprek met Annelies Bergmans van EXPOO: de effecten van voorlezen vanaf de babytijd
-
Voorlezen in Vlaanderen: de cijfers
Hoe vaak en waarom lezen (groot)ouders voor? Iedereen Leest vroeg het aan meer dan 1.000 Vlamingen in oktober 2020 en vat de resultaten samen in dit filmpje.
-
Samen werken aan een kwaliteitsvolle kleuterparticipatie!
De inspiratiegids bevat praktijkvoorbeelden die de Onderwijsinspectie verzamelde tijdens een onderzoek naar kleuterparticipatie gedurende het schooljaar 2018-2019.