Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Opgroeien kan niet zonder spel of contact
Spel en contact zijn essentiële elementen om warm en veerkrachtig op te groeien. Net deze 2 facetten staan zwaar onder druk in coronatijden.
-
Hoe help je jouw kind terug op weg na een zelfmoordpoging?
Korte brochure voor ouders die geconfronteerd worden met een zelfmoordpoging door hun kind. Tips om signalen te herkennen en om effectief te ondersteunen. In de brochure wordt verwezen naar de toolkit "On track again" die voor jongeren zelf is ontwikkeld.
-
Folder Zelfmoord1813
Folder met het volledige aanbod van Zelfmoord1813, de portaalsite voor de preventie van zelfdoding. Op Zelfmoord1813 is toegang tot hulp en informatie voor mensen in crisis te vinden, maar ook voor hun omgeving, nabestaanden na zelfdoding, hulpverleners, beleidsmakers, journalisten, ... .
-
Folder 'Spreken met je kind over een zelfmoordpoging in de familie'
Spreken met je kind over een zelfmoordpoging in de familie. Hoe doe ik dat?
-
Wat is Boekstart
Boekstart is het Vlaamse leesbevorderingsprogramma voor baby's en peuters. Deze video vat de sterktes van het programma in woord en beeld samen.
-
Voorleesritueel in KOALA Heusden-Zolder
Voorleesweek 2019 stond in het thema van voorleesrituelen. Iedereen Leest ging binnenkijken bij het KOALA initiatief in Heusden-Zolder.
-
Voorleesritueel in kinderdagverblijf Patjoepelke
Voorleesweek 2019 stond in het thema van voorleesrituelen. Iedereen Leest ging binnenkijken bij kinderdagverblijf Patjoepelke in Lokeren.
-
Leren samenwerken tussen organisaties.
Goed kunnen samenwerken is voor de toekomst van iedere organisatie van groot belang. Het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen organisaties blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn. Dit boek helpt om de regels en logica van samenwerking te doorzien.
-
De effecten van voorlezen vanaf de babytijd
HLN in gesprek met Annelies Bergmans van EXPOO: de effecten van voorlezen vanaf de babytijd
-
Voorlezen in Vlaanderen: de cijfers
Hoe vaak en waarom lezen (groot)ouders voor? Iedereen Leest vroeg het aan meer dan 1.000 Vlamingen in oktober 2020 en vat de resultaten samen in dit filmpje.
-
Geboren en getogen.
In deze studie heeft Kennisplatform Integratie & Samenleving exploratief onderzoek gedaan naar de betekenis van binding in relatie tot identiteitsbeleving bij jongeren met een migratieachtergrond uit de leeftijdscategorie van 16-24 jaar van de tweede en derde generatie.
-
Visietekst dept Cultuur, VVSG en Opgroeien over kunst en cultuur voor 0 tot 4-jarigen
Gezamenlijke visietekst van de genoemde organisaties, die ook ingaat op concrete doelstellingen en acties.
-
Aan de slag met buurtgerichte zorg
Dit cahier is een concrete operationalisering van inspiratie nota's zorgzame buurten.
-
Inter-agency working
Evidence from Europe and future directions
-
Vroege ontwikkeling alle kansen geven
Boek over Infant Mental Health met praktische handvatten. Deel 1: ontwikkeling van jonge kinderen, uitdagingen van het ouderschap en het ontstaan van de ouder-kindrelatie in verschillende omstandigheden. Deel 2: ouderschap, de vroege relatie tussen ouders en kind, de ontwikkeling van regulatie en van gehechtheid, en het belang van spel.
-
Intesystoolkit
-
Scholen hebben een unieke positie voor kwetsbare gezinnen
-
E-mail opvoedingsondersteuning
Bij e-mail opvoedingsondersteuning krijgt een ouder of opvoedingsverantwoordelijke via e-mail een persoonlijk antwoord op zijn of haar opvoedingsvraag. Het antwoord is methodisch opgemaakt en omhelst meer dan info doorsturen eventueel in de vorm van een brochure.
-
Ervaringsgericht groepswerk
In ervaringsgericht groepswerk komen (groot)ouders of (groot)ouders en kinderen onder begeleiding van een groepswerker samen. 'Opvoeden' vormt de insteek van het groepswerk. De ervaringen van de deelnemers staan centraal.
-
Dag Allemaal in gesprek met Nina Mouton
Dag Allemaal in gesprek met Nina Mouton, over het thema van de Week van de Opvoeding 2020 en over mild ouderschap