Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Nodenanalyse buurtgericht netwerk Beverlo
Nodenanalyse opgemaakt in kader van proeftuin buurtgerichte netwerken
-
Nodenanalyse buurtgericht netwerk Zeebrugge
Nodenanalyse opgemaakt in kader van proeftuin buurtgerichte netwerken
-
Zorg en welzijn moet impact beter in kaart brengen
Hoeveel succes boeken we? Kan onze aanpak beter? Waarom halen we onze doelstelling (niet)? “Zorg en welzijn moet dit beter in kaart brengen”, meent Patrick Vander Weyden, directeur van werkgeversfederatie SOM. “We kunnen veel leren van ontwikkelingssamenwerking.”
-
Werkzame elementen bij integraal werken
Deze publicatie gaat over de werkzame elementen van integraal werken. De focus ligt op wat werkt voor de cliënt. Waarmee zijn cliënten het meest of best geholpen en wat vraagt dit van henzelf en van de professionals?
-
Welzijnsbarometer 2019
Het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van Brussel-Hoofdstad publiceert zijn vijftiende Welzijnsbarometer, waarin u een reeks geactualiseerde indicatoren over armoede terugvindt.
-
Zij aan zij tegen kinderarmoede
In het project 'Veilige kindertijd' trokken CEBUD en Welzijnszorg Kempen een proces op gang waarin zes Kempense pilootgemeenten een lokaal beleid opzetten om kinderarmoede te voorkomen en te bestrijden. Centraal in deze trajecten stond de planmatige en integrale aanpak en de betrokkenheid van lage-inkomensgezinnen. Voorliggende roadmap vertelt het verhaal van de pilootgemeenten.
-
OCMW Dilbeek: de cirkel doorbreken
Presentatie over het nieuwe project tegen kinderarmoede en hoe dat aansluit bij de bestaande OCMW- werking.
-
Vlaams Actieplan Armoedebestrijding
Om tot een meer krachtige aanpak van armoede te komen, bepaalde de Vlaamse Regering een beperkt aantal prioritaire, overheidsbrede en geïntegreerde strategische doelstellingen en beleidsprincipes voor de periode 2020-2024.
-
Elk kind een toekomst
Kinderen in armoede beleven veel stress en missen daardoor cruciale ontwikkelingskansen. De rol van lokale besturen in de strijd tegen kinderarmoede is belangrijk. Deze brochure wil u daarbij inspireren.
-
Preventieve interventies. Zorg redt levens, preventie generaties.
Door het inzetten van erkende interventies kan de JGZ ouders en jeugdigen de steun geven die zij nodig hebben. Erkende interventies zijn gebaseerd op onderbouwde theorieën en werkzame elementen. Bekijk in deze brochure interventies voor een impactvolle praktijk.
-
Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen
Het grootbrengen van kinderen is buitengewoon waardevol, vormend en uitdagend. Mooie en minder mooie momenten wisselen elkaar af. Iedere ouder krijgt daarbij met moeilijke situaties te maken. Dat hoort bij het ‘normale leven’. Soms raken de draagkracht en de draaglast van ouders echter uit balans. Ouders hebben dan extra ondersteuning nodig. Vaak vinden zij hulp en steun bij familie, vrienden of andere mensen in hun directe omgeving. In Nederland kunnen, als het nodig is, zij ook een beroep doen op hun gemeente.
-
Buurtgerichte netwerken met impact
In kleine stappen naar een groter verschil
-
Sporten met het hele gezin
Sport Vlaanderen en Gezinssport Vlaanderen stellen je graag negen inspirerende initiatieven voor waarbij samen sporten centraal staat.
-
Presentatie fold-up meeting Meertaligheid en taalbeleid
-
Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat 2019-2020
In de voorstelling van het jaarverslag focust kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens op de rechten van kinderen en jongeren in coronatijd.
-
Domo, Door Ondersteuning Mee Opvoeden
Domo biedt ondersteuning aan huis aan kwetsbare, kansarme gezinnen met kinderen tot 12 jaar.
-
Rapport: Online veerkracht van welzijns- en geestelijke gezondheidszorgorganisaties in de lockdownperiode
Uit een bevraging bij 270 verantwoordelijken van deelwerkingen in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg blijkt de doorbraak van beeldbellen. Maar dit rapport biedt nog veel meer info, conclusies en aanbevelingen.
-
Impact: een introductie in sociale impactmeting
Dit werkboekje is het resultaat van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar sociale impactmeting in de sociale economie in Vlaanderen. Dit project is uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Interreg project VISES dat de impactmeting introduceerde in diverse sociale organisaties in Wallonië, Noord- Frankrijk en West-Vlaanderen. Met als opzet de onderzoeksinzichten te delen en te verspreiden, heeft dit werkboekje als doel een eerste verkenning naar impactgericht werken en meten te zijn.
-
Impactgericht denken en handelen. Wat werkt voor jouw initiatief?
Met deze impactgids wil de Koning Boudewijnstichting jou op weg helpen om de impact van jouw initiatief te versterken. En dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. De gids wil organisaties en individuen aanmoedigen om te leren uit ervaringen, fouten en zelfs mislukkingen, en zo nog beter te worden in wat je als organisatie of individu wil bereiken voor de mensen met wie je werkt.
-
Advies student tutoring
In het advies ontwikkelt de Vlor op vraag van de minister naar aanleiding van een studie die de Koning Boudewijnstichting uitvoerde in zijn opdracht, een eigen concept van student tutoring en koppelt daaraan enkele beleidsaanbevelingen. Het onderzoeksrapport is daarbij de belangrijkste inspiratiebron.