Cultuur-sensitieve methodieken voor ouders

  • 9 november 2015

Ouders van tieners hebben allemaal wel eens vragen over tabak, alcohol en drugs (TAD) en over hoe hun tieners daar op een gezonde manier mee kunnen omgaan. Om ouders hierin te ondersteunen, kan je vanaf nu gebruik maken een 7-tal cultuur-sensitieve methodieken voor ouders met diverse achtergronden.

De focus van de methodieken ligt op het versterken van opvoedingsvaardigheden die een preventieve werking hebben. Er wordt telkens vertrokken vanuit de sterktes van ouders om doorheen de opvoeding TAD-gebruik bij jongeren mee uit te stellen of te voorkomen.

De meeste methodieken en materialen zijn verkrijgbaar in verschillende talen (onder meer Engels, Frans, Arabisch, Turks, Roemeens, Russisch, Pools) en zijn bruikbaar voor ouders met diverse achtergronden en in verschillende settings. Een greep uit het aanbod: een opvoedspel, een interactieve vormingsavond voor ouders, een praatcafé, een driedaagse opvoedingscursus, brochures in een tiental talen,…

Al de ontwikkelde methodieken en materialen zijn gratis te downloaden en/of te bestellen. Je vindt deze door op www.vad.be in de catalogus te zoeken op ‘ECM’. Indien je hulp of ondersteuning nodig hebt bij het geven van de oudersessies, kan je altijd een beroep doen op de regionale preventiewerker voor jouw regio. Je vindt het overzicht van deze preventiewerkers hier.

Heeft u nog vragen dan mag u altijd contact opnemen met:

Fred Laudens, fred.laudens@vad.be, T 02 423 03 59

Hanna Peeters, hanna.peeters@vad.be, T 02 422 03 02