Compliment werkt soms averechts bij kinderen met laag zelfbeeld

Auteur :

E. Brummelman e.a.

Jaar van publicatie :

2013

Thema :

Gedrag en welzijn

Type :

Tijdschriftartikel


Korte beschrijving:

Sommige complimenten kunnen averechts werken bij kinderen met een lage zelfwaardering. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsychologen van de Universiteit Utrecht, dat is gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology.
De onderzoekers maakten onderscheid tussen persoonsgerichte en gedragsgerichte complimenten. Voorbeeld van een persoonsgericht compliment is 'Wat ben jij goed!'; een gedragsgericht compliment is 'Wat heb je dat goed gedaan!' Uit onderzoek onder 357 ouders bleek dat ouders meer persoonsgerichte en minder gedragsgerichte complimenten geven aan kinderen met een lage zelfwaardering dan aan kinderen met een hoge zelfwaardering.
De resultaten van een tweede onderzoek onder 313 kinderen van 8 tot 13 jaar laten zien dat juist kinderen met een laag zelfbeeld niet gebaat zijn bij persoonsgerichte complimenten; ze gingen zich schamen als ze faalden. Gedragsgerichte complimenten veroorzaken geen gevoelens van schaamte na falen, ook niet onder kinderen met een laag zelfbeeld. Daarom is het over het algemeen beter om complimenten te richten op gedrag dan op de persoon.

Reageer op dit artikel
1 + 2 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.