Boempetat! Ruilwinkel

Doel van het project

Via onze materiële doelstelling (ouders de kans geven om ‘betaalbaar’ materiaal aan te kopen voor hun kinderen), proberen we toe te leiden naar het immateriële aanbod.

 • We willen ouders informatie geven en correct doorverwijzen naar partners en andere organisaties
 • We ondersteunen ouders bij het opbouwen van een netwerk
 • Boempetat! is een toevluchtsoord waar altijd iemand aanwezig is die naar de ouder zal luisteren
 • We zetten in op het verbeteren van de band ouder-kind
 • We bieden zowel informele ontmoeting (koffie of thee drinken in de speelhoek) als formele ontmoeting aan via activiteiten (bvb voorleesmoment, babymassage, peuterdans,...)
 • In Boempetat! is steeds een medewerker van Huis van het Kind aanwezig waar de ouder allerlei vragen aan kan stellen
 • Boempetat! is toegankelijk voor iedereen, maar we blijven extra aandacht besteden aan het bereiken van kwetsbare ouders

Korte beschrijving

Boempetat! is een hippe ruilwinkel in Boom. Je kan er allerlei spulletjes voor kinderen tussen 0 en 5 jaar ruilen; Binnen de winkel wordt enkel gebruik gemaakt van een eigen munteenheid om de ruilhandel tot stand te brengen. Munten worden verkregen door zelf spulletjes binnen te brengen, of via een partnerorganisatie die munten kan uitdelen.

Achteraan de winkel is een koffie- en speelhoek. Ouders, grootouders en andere opvoeders kunnen een tasje koffie of thee drinken terwijl de kinderen fijn samen spelen.

Boempetat! is ook een informatiepunt en het fysieke Huis van het Kind Boom. Je kan er allerlei folders en brochures vinden van organisaties uit Boom, en er is ook steeds een medewerker van Huis van het Kind aanwezig waar je allerlei vragen aan kan stellen. Bovendien organiseren we ook heel wat activiteiten, informatiesessies en workshops.

Hoe werk je aan proportioneel universalisme? 

Boempetat! is toegankelijk voor iedereen, maar we houden steeds extra rekening met onze kwetsbare ouders. We hebben activiteiten waar iedereen kan aan deelnemen, maar ook bepaalde projecten en activiteiten die enkel voor kwetsbare ouders zijn (bvb een rugzakproject, geboortepakket, cedes-oudergroep,…). We houden ook continu in ons achterhoofd of we toegankelijk genoeg zijn voor kwetsbare gezinnen en proberen ook nieuwe projecten uit de grond te stampen die vanuit hun vraag komen.

Wat maakt jouw project inspirerend voor je collega's?

Boempetat! bestaat al vijf jaar en we krijgen vaak andere organisaties op werkbezoek, die inspiratie zoeken om zelf ook een dergelijk project op te starten. Het lijkt op het eerste zicht een gezellig winkeltje, maar er zit een hele mooie filosofie achter. Er ontstaan heel wat warme verhalen in Boempetat!, elke ouder is er gelijk en voelt zich er welkom.

Reflecties na het congres

 • Belangrijk om in te spelen op de beleving van de klanten. De keuze om de klanten met een munteenheid te laten betalen, zorgt ook voor een gelijkheidsgevoel.
 • Voor het idee om munten toe te kennen in ruil voor deelname aan activiteiten was er weinig vraag naar
 • Belang van het gebruik van verschillende kanalen /manieren om een doelstelling te kunnen bereiken
 • Belang van vaste medewerkers en vrijwilligers
 • Het ruime aanbod van de ruimte zelf met brede waaier van activiteiten om een zeer wisselend publiek te bereiken
 • De activiteiten georganiseerd door Huis van het Kind staan open voor iedereen (universele aanbod) maar daarnaast ook een aantal +projecten organiseren die zich wel specifiek richten tot bepaalde doelgroepen (proportionele aanbod)
 • Belang van genoeg middelen en partners

Contactgegevens

Contactpersonen:

Dorien Claes, medewerker Huis van het Kind Boom

Dorien.claes@ocmwboom.be

huis.vanhetkind@ocmwboom.be

Adres: Blauwstraat 34

2850 Boom

03/689.16.50

0473/33.82.31

Website: 

www.boom.be/boempetat

www.facebook.com/boempetat

 

 

 

Presentatie workshop

Boempetat! logo.jpg

Een beeld zegt meer dan woorden...

Boempetat! foto.jpg