Samen bouwen aan de Huizen van het Kind - 25 januari 2016

Een blog van VBJK/VCOK over de Huizen van het Kind? Is er iets nieuws onder de zon? Nee, eigenlijk niet. Maar vanuit VBJK/VCOK merken we dat er soms vragen rijzen bij de uitbouw van een Huis van het Kind. Daarom zijn we gestart met het schrijven van een publicatie over de Huizen van het Kind. We hopen met onze publicatie jullie te informeren, te inspireren, te enthousiasmeren. We voorzien dat de publicatie er tegen de zomervakantie zal zijn; de ideale zomerlectuur, dus. Maar denken aan de zomer, terwijl het buiten vriest,… , dat kan enkel betekenen dat de zomer nog ver weg is. Dus om het vuur warm te houden, schrijven we in de tussentijd 4 blogs. Daarenboven, willen we de publicatie ook niet alleen maken, en hopen we via deze blog jullie stem te mogen horen.

Samen bouwen aan de Huizen van het Kind 

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen wordt er volop gebouwd aan een Huis van het Kind. Zo zijn er de laatste jaren door nauwere samenwerkingen heel veel fantastische zaken ontstaan. Maar soms steken een aantal onzekerheden de kop op (Zijn we wel goed bezig? …) of rijzen er vragen (Wie moet er net mee rond de tafel zitten? Hoe betrek je gezinnen? …). Op zo’n moment is het goed om even stil te staan bij de kern van een Huis van het Kind.

Hester en Liesbeth bouwen aan huis 1

Voor ons is dit de kern van een Huis van het Kind:

'een geïntegreerde samenwerking tussen organisaties zodanig dat gezinnen in al hun diversiteit en aansluitend bij hun noden/behoeften en hun leefwereld gebruik kunnen maken van een toegankelijke preventieve gezinsondersteuning'

Bovenstaande lijnen vatten voor ons samen wat een Huis van het Kind is. In deze kerngedacht is elk woord gewikt en gewogen. Er schuilt een achterliggende visie in op gezinnen, op gezinsondersteuning en op samenwerking. In onze publicatie zullen we dieper ingaan op deze kerngedachte. Wij lieten ons alvast inspireren door het verhaal dat Bruno Vanobbergen bracht tijdens het EXPOO-congres opvoedingsondersteuning op 10 december 2015.

We hebben zijn presentatie en de verhalen van de experten herbekeken en halen er een aantal gedachten uit die ons inspireren. Misschien helpt het jullie ook om de kern van jullie Huis van het Kind af te lijnen? We zijn zeer benieuwd naar jullie invulling…

Een geïntegreerde samenwerking tussen organisaties

“Het biedt voordelen voor gezinnen om de drie functies van een Huis van een Kind goed met elkaar te verbinden. Want het is niet zo simpel om te zeggen of een vraag nu louter gaat om opvoeding of om gezondheid. Dat is nauw verbonden.”

“Wat is er nu zo fantastisch aan de Huizen van het Kind? Dat het de complementariteit van verschillende mensen bij elkaar legt. Maar dan moet je echt samenwerken.  Dat kan doordat medewerkers van verschillend organisaties samen koffie drinken, samen lunchen.” (Michel Vandenbroeck)

Gezinnen in al hun diversiteit

“Ik gebruik liever het woord proportioneel universalisme. Je biedt zorg voor allen: dat is het universele karakter. Proportioneel wil zeggen: bepaalde zorg aanbieden volgens de behoefte van mensen en dat kan variëren in tijd want op dit moment heeft dat gezin meer nood aan dit en dan aan dat.” (Louis Ferrant)

Aansluiten bij noden/behoeften en hun leefwereld

“Op basis van een analyse van de wijk kan je samen met anderen komen tot een plan waarmee je inzet op de concrete noden van een wijk.  Daarom is het goed dat er carte blanche wordt gegeven vanuit het beleid.” (Louis Ferrant)

“Gebruikersparticipatie is een moeilijke term. Participatie is maar zo sterk als wat je er uiteindelijk mee doet.” (An Piessens)

Hester en Liesbeth bouwen aan huis 2

Als afsluiter gaven de experten nog hun droom mee over het Huis van het Kind. Dit willen we jullie dus niet onthouden:

“Niet alleen een goed samenwerkingsmodel, maar vooral een plek waar kinderen, jongeren en hun ouders worden bijgestaan in hun vraag, van in het begin tot het einde.” (An Piessens)

“De kracht van een Huis van het Kind zal zijn dat ouders de kans krijgen  om te zeggen wat op hun hart ligt. Als iedere professional met de mentaliteit vertrekt: ik wil in die mensen hun belevingswereld treden, dan heb je een ideaal Huis van het Kind. Het hangt minder samen met stenen dan wel met attitudes.” (Louis Ferrant)  

“Naar een Huis van het Kind ga je omdat je een kind hebt, niet omdat je een probleem hebt.” (Michel Vandenbroeck)

“Laat een Huis van het Kind kleinschalig zijn, laat het lokaal groeien.  Zodat ouders een richting kunnen aangeven die nog niet voorzien was.” (Stefan Ramaekers)

 

Hester en Liesbeth bouwen aan huis 3We hopen dat deze quotes inspireren om jullie kerngedachte af te leiden.

Laat het ons gerust weten … We zijn benieuwd!

 

Voeg een nieuwe reactie toe

13 + 1 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.
VBJK
VCOK-logo-large.jpg

Omwille van het verschil. De Huizen van het Kind vanuit een kinderrechten- perspectief.

Huis_vogelhuisjes.jpg

VBJK/VCOK

Hester Hulpia - projectmedewerker VBJK

hester.hulpia@vbjk.be

Liesbeth Lambert - projectmedewerker VBJK & vormingswerker VCOK

liesbeth.lambert@vbjk.be