Er was eens… een lokaal jeugdhulpverlenersoverleg - 30 mei 2016

Deze jeugdhulpverleners zagen dat er een missing link was tussen wat ze deden en wat gezinnen nodig hadden. Daardoor ging veel goede tijd en mogelijke vroege successen verloren en kreeg men de kinderen uit deze gezinnen pas op te late tijd.

Het clubje dat met maatzorgprincipes aan de slag ging zou pas enkele jaren later een stek vinden in de inmiddels opgerichte eerste opvoedingswinkel van Vlaanderen.

Zeventien jaar later.

Nog steeds dezelfde missing link.

Een Tsjetsjeense jonge moeder bevalt van een tweeling die dag en nacht weent. Heel de familie woont elders. Mama wil gewoon dat iemand een tijdje voor de kinderen zorgt waardoor zij even kan doorslapen of met eigen zaken bezig zijn. Wie daar aan huis komt heeft echter een andere opdracht en er wordt vooral gepraat. Gesprekken waar moeder alleen maar moe van wordt. Als moeder zich niet aan de afspraken houdt, haakt de hulp af. De subsidiërende overheid verwacht één gesprek per week. Praten is niet eens evident, gezien de taalkloof.

2016

We houden nog net genoeg geld over om één full time aan de gang te houden. Deze delen we op en eigenlijk foefelen we een beetje: een halftijdse met een wereld aan ervaring, tien uren leentje buur bij een bevriende jeugdhulpverleningsorganisatie en tien uur weten we uit een gesubsidieerd team te verdonkeremanen en te compenseren door de samenwerking met de stad. Zo hebben we een team! Drie dames met ballen.

Interessant artikel in de Standaard en berichten in de wandelgangen: in Antwerpen richten ze een gelijkaardig project van gezinscoaches op, in Mechelen maken ze de vreemde keuze om met de politie in zee te gaan. We werkten al samen met een dienst uit Heusden-Zolder. Er beweegt iets! Iedereen heeft zijn eigen model maar allemaal richten ze zich tot dezelfde gezinnen: geen procedures of grote plannen maar verbinden, presentie, open agenda’s en klare taal. Allemaal geld van lokale overheden: als het in Amsterdam regent, dan sijpelt het in Vlaanderen. Wie beter dan lokale overheden weet wat er nodig is in de droesem van de gemeenschap? Het is geen onverdeeld positief systeem want je weet nooit of er over zes jaar nog geld zal zijn. Maar het is wel een uiterst competitief systeem: je moet je werk goed doen - niet volgens de registraties (want daar heb je geen tijd voor) maar volgens de resultaten die iedereen merkt in de gezinnen. Als een ander beter is, dan gaat die de volgende keer lopen met de centen.

Een Afrikaanse alleenstaande moeder heeft een zoontje in de lagere school die rondhangt in de wijk en met oudere jongens optrekt. De meester op school maakt zich zorgen en alarmeert het CLB. Men spreekt moeder aan. “Er is geen enkel probleembesef”. Wel wil moeder dat iemand haar zoontje helpt met de school. Zou hier een gaatje zitten om met moeder te verbinden en finaal te praten over monitoring?

Ja, wat is preventie eigenlijk? Hoeveel contextbegeleiders uit de integrale jeugdhulp spreken er Arabisch? Vandaag hadden we een ontmoeting met iedereen die in Genk contextbegeleiding aanbiedt. Genk is van heel Limburg daarin waarschijnlijk een van de meest begenadigde steden. We hebben een CKG, een dagcentrum, drie elders gevestigde thuisbegeleidingsdiensten van Bijzondere Jeugdzorg, twee dito diensten van het VAPH, een OBC en twee vestigingen van het CAW op het grondgebied. Interessante oefening waarbij we merken dat iedereen zijn eigen sterktes heeft en er alles aan doet om drempels te verlagen. Dat komt met onze ervaring overeen: we merken dat als ouders een vraag kunnen formuleren en zich aan een aantal maatschappelijke verwachtingen leren confirmeren, zij echt wel hulp kunnen krijgen. Aan ons om hen daarin bij te staan. Wat is de missing link? Ambulante en mobiele hulp voor gezinnen met kinderen en jongeren tussen 12 en 16. Niet meer interessant vanuit het economiedenken van de preventie en nog niet interessant genoeg voor wie maatschappelijk noodzakelijk geachte hulp organiseert. De JAC’s richten zich niet tot ouders.

wordt vervolgd...

Voeg een nieuwe reactie toe

11 + 7 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.
Caampus O3 opvoedingswinkel

Dirk Lambrechts - Campus O3 Genk

Campus O3

Jaarbeurslaan 19

3600 Genk

tel: 089 36 79 40  gsm: 0493/09 48 13