Barometer Digitale Inclusie

Rapport van de KBS dat het fenomeen digitale uitsluiting, oorzaken en gevolgen in kaart brengt. Het verslag monitort ook hoe dit fenomeen evolueert, in de hoop de digitale kloof te zien verkleinen.

Auteur :

Ilse Mariën, imec-SMIT-VUB
Périne Brotcorne, UCLouvain, CIRTES - Centre Interdisciplinaire de Recherche Travail, Etat et Société

Jaar van publicatie :

2020

Thema :

Ondersteuning

Type :

Wetenschappelijke publicatie


Korte beschrijving 

We leven in een samenleving waarin het digitale en de snelle technologische evoluties een impact hebben op alle aspecten van ons leven. De coronacrisis heeft duidelijk aangetoond welke opportuniteiten digitale technologieën met zich meebrengen. Ze heeft echter ook pijnlijk blootgelegd dat niet iedereen mee is. Voor deze mensen betekent dat een belemmering voor hun deelname aan de samenleving en de toegang tot hun rechten. We moeten vermijden dat de voordelen van de toenemende digitalisering van onze samenleving vooral te beurt vallen aan groepen die sociaal, cultureel en economisch al bevoordeeld zijn, waardoor de kloof tussen sociale groepen dieper wordt.

De Koning Boudewijnstichting wenst via deze barometer het fenomeen digitale uitsluiting in kaart te brengen en de oorzaken en gevolgen ervan beter te begrijpen. Bovendien willen we monitoren hoe dit fenomeen evolueert, in de hoop de digitale kloof te zien verkleinen.