AlterNarratief: drie tools om haatspraak aan te pakken

  • 28 september 2017

“Vuile homo”, “Alle moslims zijn terroristen”, “Maar zwarten zijn nu eenmaal aapachtigen”, iemand die onder een artikel over zwarten reageert met het synoniem “Hoehaha”. Het zijn uitspraken die velen tegen de borst stoten. Je hebt het gevoel dat je best zou reageren. Maar… hoe doe je dat? Gooi je geen olie op het vuur met jouw reactie? En wat is dan een gepaste én effectieve reactie? 

Vier organisaties binnen de Vlaamse No Hate Speech Movement (Mediawijs, Tumult, Mediaraven en ORBIT) sloegen de handen in elkaar voor het project AlterNarratief.

Het doel: enkele handige tools creëren die mensen helpen om haatspraak te herkennen én handvatten aanreiken om een effectieve reactie te bieden aan haatzaaiers.

Dit resulteerde in

  • een chatbot (een computerprogramma dat een conversatie simuleert) met de naam Miso, die je uitdaagt om mee na te denken over gepaste reacties op haatboodschappen,
  • een stappenplan met enkele vragen die je jezelf moet stellen voor je reageert,
  • een vorming waarin jeugdwerkers en leerkrachten ervaren wat de effecten van haatspraak zijn om vervolgens samen op zoek te gaan naar effectieve reacties.

Een vorming, het stappenplan of de handleiding om Miso toe te voegen aan jouw Messenger contacten vind je hier.