12de EXPOO congres: 't zal welzijn - aandacht voor welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen

Aandacht voor welzijn van kinderen, jongeren en gezinnen, een leven lang

Het EXPOO congres staat dit jaar stil bij het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen. Want welbevinden staat centraal in een positieve leefomgeving waar het goed is om op te groeien en waar ouders in hun opvoedingskracht staan.    
Welbevinden, dat is stevig geworteld zijn.   
Kinderen, jongeren en gezinnen die verbonden zijn, met elkaar en met de wereld. Die goed in hun vel zitten, zowel fysiek als mentaal. Die zich aanvaard voelen en meetellen. Die steun ervaren van belangrijke personen in hun omgeving. 
Zo krijgen mensen vleugels. Durven ze zich kwetsbaar opstellen, zonder hun weerbaarheid te verliezen. Worden ze veerkrachtiger en kunnen ze kansen benutten. Zijn ze trots op wie ze zijn en nemen ze deel aan de samenleving. 
 
Het congres laat deelnemers nadenken over dit thema. Hoe kunnen voorzieningen en organisaties bijdragen aan deze warme en rijke omgevingen? Hoe kunnen ze kinderen, jongeren en gezinnen ondersteunen om hun veerkracht te vergroten? Hoe zijn of worden het plaatsen waar kwetsbaarheid geen taboe is en waar oog is voor de talenten van elk kind en elke opvoeder? 
 
Wetenschappelijke inzichten bieden een kader. Wat leert onderzoek ons over het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen? Op welke manier draagt deze kennis bij tot concrete acties en methodieken om welbevinden te verhogen? 
 
En natuurlijk komt ook de praktijk ruimschoots aan bod. We hebben hierbij extra aandacht voor de kantelmomenten in het leven van gezinnen. Voor het eerst ouder worden, de overgang naar kinderopvang en school, de puberteit, maar ook migratie of een scheiding: het zijn intense momenten, waarbij kinderen en volwassenen groeien, leren en veranderen. Die momenten zorgen tegelijk ook voor een grotere kwetsbaarheid, waarbij we extra aandacht moeten hebben voor het welbevinden. 
 
Een geïntegreerde werking, waarbij organisaties niet enkel samenwerken maar vanuit een gelijke bril naar de gezinnen kijken, brengt de brede leefomgeving in kaart. Meer welbevinden vraagt minder muurtjes. Een werking die alles en iedereen met elkaar in verbinding brengt, is duurzaam en verliest niemand uit het oog. Daarom besteedt het congres ook aan deze pijler de nodige aandacht. 
 
Na het congres ga je naar huis: 
Met nieuwe inzichten over welbevinden  
Met bakken inspiratie en goesting 
Met kennis over de beschermende factoren die een rol spelen 

Programma 12de EXPOO-congres

Het congres is dit jaar meer dan ooit een kennisfestival, waar leren, uitwisselen, ontdekken en ervaren hand in hand gaan. Van lezing over speeddate, van panelgesprekken tot film, van spelen tot voorlezen rond de vuurkorf: het aanbod is divers en voor elk wat wils. Neem alvast een kijkje naar wat we in petto hebben.

Programma overzicht

Stel je ideale programma samen. Hier vind je een overzicht met tijdsblokken.

Lees meer
Onze mediapartner

Sociaal.Net brengt achtergrond, verhalen en opinies voor sociale professionals. Voor het EXPOO congres gaan ze vooraf en nadien op zoek naar boeiende verhalen rond het thema " 't zal welzijn - welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen". 

sociaal.net
Schrijf in vanaf 17 oktober
Praktisch

Het congres vindt dit jaar plaats op vrijdag 6 december, in Passage 44 in Brussel.

Lees meer