Win een buurtwandeling tijdens de Week van de Opvoeding!

Samen met Studio Globo en Vredeshuis Gent verlootte EXPOO vijf buurtwandelingen. In elke provincie kan één organisatie of netwerk van organisaties helemaal gratis op pad met gezinnen! Op woensdag 16 mei, startdag van de Week van de Opvoeding, ontdekken vijf organisaties een boeiende wijk vol diversiteit in Roeselare, Gent, Brussel, Antwerpen of Hasselt. Een reporter legt de wandeling vast in woord en beeld. 

Je kan hieronder bekijken welke buurten de organisaties bezoeken. Bij interesse kan je terecht bij Studio Globo of het Vredeshuis.

Buurtwandeling Antwerpen: Borgerhout en Zurenborg

Studio Globo Antwerpen ligt in een wijk waarin mensen met een zeer verschillende achtergrond en afkomst samenleven. Heel wat initiatieven willen juist in deze wijk het samenleven-in-diversiteit bevorderen. De buurtwandeling in de wijken Zurenborg en Borgerhout laat de deelnemers kennismaken met de bonte diversiteit in de grote stad.

Tijdens deze educatieve buurtwandeling worden de deelnemers reporters van de jongerenzender Studio Globo TV. Gewapend met onder andere een tablet, microfoon en stratenplan gaan ze in 2 groepen op onderzoek uit. Op elke stopplaats wordt er door de reporters informatie verzameld aan de hand van een interactieve opdracht.  De ene groep neemt de diversiteit van de mensen in de buurt onder de loep en maakt kennis met mensen van verschillende afkomst, religie en seksuele voorkeur. De andere groep ontdekt verschillende initiatieven die het samenleven in de stad op een positieve en duurzame manier willen bevorderen. Op het einde van de wandeling brengen ze verslag uit aan elkaar.

Deze wandeling vindt plaats woensdagnamiddag 16 mei.

Opgelet: voor deze wandeling zijn twee begeleiders nodig vanuit de winnende organisatie!

buurtwandeling studio globo
Buurtwandeling Roeselare

Fictieve buurtbewoners Zoran, Laury, Aïsha, Xavier en Merel nemen je mee op verkenning door hun buurt. Een wandeling van 3u brengt jullie bij hun favoriete plekjes: Eco-velo, Turkse bakker, moskee, Huis Elim en De Kringwinkel. Bij elke plek is ook een opdracht voorzien (quiz, zoekopdracht, slogan verzinnen,…). De deelnemers komen de diversiteit in de buurt op het spoor door de ogen van jonge buurtbewoners. 

De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk om deze wandeling in goede banen te leiden. De groep wordt in subgroepen verdeeld. Voor ze op stap vertrekken, zoeken ze in een folder informatie op over bv. de moskee, eco-velo, Turkse bakker, Kringwinkel en huis Elim. De informatie die ze verzamelen, zullen ze tijdens de wandeling doorgeven aan elkaar. Elke groep beschikt ook over een wandelkaart zodat ze zelf de weg kunnen zoeken.

Deze wandeling vindt plaats op woensdagnamiddag 16 mei.

buurtwandeling studio globo
Buurtwandeling Gent: de kinderrechtenwandeling

Tien sites in de oude volkswijken rond het Gravensteen vormen evenveel aanknopingspunten om de kinderrechten uit de doeken te doen. Het verleden wordt hierbij onder de loep genomen, maar tevens wordt benadrukt dat vele kinderrechten die bij ons in het Noorden een verworvenheid lijken, in het Zuiden helemaal niet vanzelfsprekend zijn.

Dat 'rechten' niet saai hoeven te zijn, bewijst de puzzelwandeling ‘Recht door de Stad’.

Deze wandeling vindt plaats op woensdagnamiddag 16 mei.

Opgelet, deze wandeling wordt begeleid door een 'fysieke gids. De groep wordt opgesplitst bij meer dan 20 deelnemers.

buurtwandeling studio globo
Buurtwandeling Hasselt: Runkst

Runkst is voor veel mensen (zelfs voor inwoners van Hasselt) een ongekende buurt, ver weg van de ‘winkelstad’, ergens verstopt achter het station. Het is nochtans een diverse en superboeiende omgeving. 

Neem je deelnemers mee op pad. Je wandelt langs een vijftiental plekjes in de buurt, waar je even kan stilstaan bij het dagelijkse leven van de bewoners.
Het gaat om vaak onopvallende, soms zelf verstopte plaatsen. De wandelaars ontdekken dat creativiteit, solidariteit en samenwerken van Runkst een dynamische buurt maken waar het goed is om te leven voor iedereen.

Ze maken kennis met een sociaal restaurant, de werking van een buurthuis, verdoken parkjes en pleintjes en gaan op bezoek in de Kringwinkel, een afhaalpunt van de voedselbank, een ruilwinkel, …

Een fictieve buurtbewoner maakt hen tijdens de intro (door Studio Globo) nieuwsgierig en laat hen bij de nabespreking (ook door Studio Globo) inzien over welke troeven de buurt beschikt. 

Deze wandeling vindt plaats woensdagnamiddag 16 mei.

buurtwandeling studio globo
Buurtwandeling Brussel: Kuregem

Deze buurtwandeling baant zich een weg door Kuregem, een kleurrijke kansarme buurt in Brussel waar mensen met een zeer diverse achtergrond samen leven. Tijdens de buurtwandeling ontdekken de deelnemers het dagelijkse leven van drie kinderen uit de buurt: Imane, Sadia en Jona.

Na een introductiefilmpje bij Studio Globo, treden jullie in het voetspoor van de drie kinderen, aan de hand van een fotozoektocht en speelse opdrachten. Onderweg kan je ook enkele organisaties in de buurt bezoeken. Een samenvattend eindspel en nabespreking in Studio Globo laten de deelnemers toe hun indrukken te delen met elkaar.

Deze wandeling vindt plaats op woensdagnamiddag 16 mei.

buurtwandeling studio globo
week van de opvoeding 2018 campagnebeeld
Met dank aan
studio globo
vredeshuis logo