Week van de Opvoeding 2018

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar.

'Opvoeden is samenspel' is het thema van dit jaar. Een thema waar je alle kanten mee op kan. Duik even onder in onze inspirerende activiteiten, lees meer in de duidingstekst, ontdek het rijke materialenaanbod, zoek een spreker in onze lijst en maak vanaf begin maart gebruik van onze campagnemateriaal!

 

week van de opvoeding 2018 campagnebeeld
Campagnebeeld

Het campagnebeeld voor de Week van de Opvoeding 'Opvoeden is samenspel' is bekend!

Duiding bij het thema

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) wordt opnieuw dé week voor iedereen die met opvoeding bezig is. 'Opvoeden is samenspel' gaat over dat we allemaal deel uitmaken van deze grote wereld, en dat we daar allemaal ons steentje toe bijdragen. Kinderen laten opgroeien tot echte wereldburgers, betekent dat we hen van jongsaf aan een stem geven en hen de superdiverse kleurrijke wereld waarin we leven, laten mee-maken.  Luisteren, verantwoordelijkheid delen en respect voor ieders eigenheid, draagt bij tot een warme en begripvolle wereld waarin we niet naast, maar met elkaar leven. Een vraag-en-antwoord introduceert het thema verder...

Logo

Iedereen die een activiteit organiseert in het kader van de Week van de Opvoeding kan het logo vrij gebruiken.

Win een buurtwandeling

EXPOO, Studio Globo en het Vredeshuis sloegen de handen in elkaar en kunnen 5 organisaties gelukkig maken met een buurtwandeling voor wereldburgers. Wil jij samen met je gezinnen op stap in Antwerpen, Gent, Hasselt, Kuregem of Roeselare? 

Inspirerende activiteiten

Staat jouw organisatie al in de startblokken om van de Week van de Opvoeding iets onvergetelijks te maken? We verzamelden voor jullie leuke ideeën voor activiteiten, inspirerend leesvoer en boeken, films en spelen die van jouw activiteit een echte werelse gebeurtenis maken!

Je activiteit in de UiT kalender

Je stopt heel wat energie in de voorbereidingen en organisatie van een toffe activiteit voor gezinnen, dan wil je ook dat de buitenwereld weet wat je in petto heeft! Door onze samenwerking met de UiT kalender verschijnt je activiteit ook in de kalender van www.groeimee.be. Vergeet niet de tags 'opvoeding' en 'week van de opvoeding' toe te voegen! Je vindt een stappenplan in de handleiding.

Je eigen activiteit organiseren

Het thema is er, tijd om je eigen activiteit tijdens de Week van de Opvoeding vorm te geven! Wat kan je doen, met wie en voor wie? Wat is een ideale plek? Waar kan je je activiteit bekendmaken? We geven alvast een aanzet.

Partners van de Week van de Opvoeding 2018
Doe de tattoo

Is wereldburgerschap ook op jouw lijf geschreven? Tijdens de Week van de Opvoeding mag je dit heel letterlijk nemen, want EXPOO ontwierp een heuse wereldburgertattoo.  Bestellen kan vanaf maandag 16 april.

Hier vind je alvast wat inspiratie over hoe je met de tattoo aan de slag kan gaan.

Wat is de Week van de Opvoeding?

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.

Literatuurlijst: werelds lezen

Geprikkeld om onder te duiken in het thema 'Opvoeden is samenspel'? Benieuwd wat wereldburgerschap kan betekenen voor je werking? EXPOO verzamelde een aantal boeken die je wegwijs maken in de grote variëteit aan invalshoeken van waaruit je kan werken aan wereldburgerschap.

Sprekerslijst

Op zoek naar een boeiende spreker voor een infoavond, workshop of debatavond tijdens de Week van de Opvoeding? We selecteerden een aantal profielen die over (een aspect van) wereldburgerschap vertellen.

Week van de Opvoeding en Jeugdhulp

Dit jaar kunnen organisaties in de jeugdhulp uitdrukkelijk aansluiten bij de Week van de Opvoeding. 

Het waarom en hoe lees je hier.

weblogo Week van de Opvoeding