Week van de Opvoeding 2020

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar. EXPOO/Kind en Gezin en de Gezinsbond coördineren de Week van de Opvoeding.

Elk jaar kiezen we een thema dat leeft bij de gezinnen en harten sneller doet slaan. Dit jaar: Opvoeden is geen (wed)strijd!

 

Week van de Opvoeding in coronatijden

De Week van de Opvoeding, dat is in normale tijden een moment waarop het bruist van de vele activiteiten die de organisaties aanbieden in deze periode.

Jammer genoeg zijn het dit jaar erg ongewone tijden. De kans dat er (grote) groepen ouders en kinderen zullen mogen samenkomen in mei, is klein. Veel lokale besturen hebben alle openbare activiteiten al geschrapt tot eind mei of eind juni. Toch willen we de Week van de Opvoeding laten doorgaan! Opvoeden loopt immers altijd door, en de huidige omstandigheden vragen veel van alle opvoeders. Een positieve boodschap zal iedereen deugd doen! Daarom dokteren we een alternatief aanbod uit.

Op komst:

  • mei = webinarmaand. Samen met Gezinsbond en VCOK werken we een aanbod webinars uit, ter vervanging van de vele lezingen en info-avonden die wegvallen.
  • online verbindende activiteiten: we werken aan spelletjes en opdrachten die je enkel kan realiseren door samen te werken met anderen. Geen wedstrijd dus maar leuke activiteiten die je in je gezin of kleine groep kan doen, en verder kan delen online. Hou ons in de gaten voor meer info!
  • vloggers aan het woord: we lanceren een vlogreeks met experten, bekende gezichten en gezinnen, die hun zegje doen over 'Opvoeden is geen (wed)strijd'

 

WvdO_vierkant_beeld_800x800_v2.png
weblogo Week van de Opvoeding
Duidingstekst

De duidingstekst vertelt je meer over het hoe en waarom van het jaarthema. 

Campagnebeeld

Een sterk beeld dat warmte en verbinding uitstraalt, en toont dat opvoeden geen (wed)strijd hoeft te zijn. 

Je vindt het beeld in alle formaten, om te gebruiken op affiches, flyers, je website, social media, als illustratie bij een artikel, om badges of magneten te ontwerpen,...

Logo

Iedereen die een activiteit organiseert in het kader van de Week van de Opvoeding kan het logo vrij gebruiken.

Je activiteit in de UiT kalender

Je stopt heel wat energie in de voorbereidingen en organisatie van een toffe activiteit voor gezinnen, dan wil je ook dat de buitenwereld weet wat je in petto heeft! Door onze samenwerking met de UiT kalender verschijnt je activiteit ook in de kalender van www.groeimee.be. Vergeet niet de tags 'opvoeding' en 'week van de opvoeding' toe te voegen! Je vindt een stappenplan in de handleiding.

Boekentips

Opvoeden is geen (wed)strijd. Het thema wordt warm onthaald, net omdat die strijd zo herkenbaar is. 

Iedereen Leest verzamelde boekentips. Om voor te lezen of zelf te lezen, voor kinderen en jongeren tussen 1 en 15 jaar.

Over de strijd rond slapen en eten. Over het eigen willetje van kinderen, dat soms botst met wat ouders willen. Over de strijd die soms gepaard gaat met een scheiding. Over ouders die hun eigen wensen en dromen hopen terug te vinden in hun kind. Over de strijd om de beste, de mooiste, de knapste te zijn. 

Gebruik de lijst om door te geven aan ouders en kinderen, om je eigen bibliotheek te verrijken, om een boekenhoekje in te richten, als leestip in coronatijden, om zelf uit voor te lezen,... Veel plezier!

Post-its om de Week kracht bij te zetten

EXPOO ontwikkelde gratis ondersteunend materiaal: post-it blokjes met quotes die uitnodigen om mild te zijn voor jezelf, je kinderen en andere ouders en opvoeders. In coronatijden komt alles op losse schroeven te staan: je kan je bestelling al plaatsen, maar door de maatregelen is de bezetting op de dienst verzending minimaal en gaan de post-its de deur uit als er tijd over is. De eerste pakketjes zijn ondertussen de deur uit!

Thema van de Week van de Opvoeding 2020 is bekend!

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) zet elk jaar opvoeden en ouderschap in de kijker. Met een thema dat leeft in de gezinnen en harten sneller doet slaan.

We gingen op zoek naar jullie favoriet. 1.234 mensen brachten hun stem uit, dank je wel!

Met 38,1% van de stemmen is 'Opvoeden is geen (wed)strijd' de duidelijke winnaar!

De andere thema's deden een nek-aan-nekrace: 31% voor 'Opvoeden tussen loslaten en vasthouden' en 30,1% voor 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'.

Het campagnebeeld is bekend! Binnenkort stellen we jullie onze ideeën voor ondersteunend materiaal voor!

Reacties

Wat vind jij van het thema 'Opvoeden is geen (wed)strijd'? 

We sprokkelden reacties bij Kind en Gezin, de Gezinsbond en enkele ouders.

Deze campagne wordt gecoördineerd door
Expoo
Gezinsbond
vcok logo
Wat is de Week van de Opvoeding?

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.