Ontmoeting en ontmoetingsplaatsen

In heel wat voorzieningen komen verschillende gezinnen samen. Kinderen spelen met elkaar, ouders slaan een praatje. Deze kleine vormen van sociaal contact zijn belangrijk. Hoe kunnen zulke contacten nog meer groeien? En wat betekenen deze contacten voor diverse gezinnen?

In deze vormingsreeks geven we achtergrondinformatie over het belang van ontmoeting en sociale cohesie. We laten ons hiervoor inspireren door inzichten uit de doctoraatstudie van Naomi Geens over ‘Sociale steun en sociale cohesie in voorzieningen voor jonge kinderen: een onderzoek naar interacties tussen ouders en tussen ouders en professionelen’.

Tijdens de eerste dag belichten we het concept ‘ontmoeting’ en bespreken we de rol die het team, van vrijwilligers en vaste medewerkers, daarin opneemt. Welke basishouding is hiervoor nodig? Hoe laat je mensen voelen dat ze echt welkom zijn? Hoe creëer je de juiste sfeer?

Een gezellige maar doordachte inrichting doet veel. Welke ingrepen bevorderen en welke belemmeren het spontane ontmoeten? Tijdens de tweede dag komt dit uitgebreid aan bod. Vervolgens maken we tijd om dieper in te gaan op de leervragen van de groep, zoals hoe omgaan met diversiteit, toegankelijkheid, …

Tijdens de vormingsreeks hanteren we oefeningen en concrete methodieken die verantwoordelijken kunnen inzetten om samen met hun eigen team ontmoetingskansen verder uit te bouwen en nadien blijvend te verfijnen.

Wordt hernomen voorjaar 2019.
Vragen of meer informatie?
EXPOO
Onze medewerkers zijn zeer mobiel. We voorzien daarom geen telefoonpermanentie.
Organisator
logo expoo klein.jpg
i.s.m. VCOK vzw
Trainer

Liesbeth Lambert en Naomie Geens, VCOK

Voor wie

Voor wie binnenkort start of net gestart is met het uitbouwen van een ontmoetingsplaats of van de ontmoetingsfunctie binnen een Huis van het Kind, of interesse heeft in ontmoeting en ontmoetingsplaatsen.

Prijs

160€, broodjeslunch inbegrepen