Mediaopvoeding

Media nemen een steeds grotere rol in in ons leven. Ook in het leven van kinderen en jongeren. Dit roept heel wat vragen op bij ouders en opvoeders. EXPOO zet de belangrijkste inzichten over mediaopvoeding op een rijtje, gaat dieper in op voordelen en risico's van online activiteiten en reikt tips en tools aan om hierover met ouders in gesprek te gaan.

mediaopvoeding
In de kijker

Groeimee.be ging in gesprek over mediaopvoeding met Bert Pieters van MediaNest. 

Bijleren?

Veilig online: De Gezinsbond vernieuwde het hele aanbod vormingen rond vijf thema's (internet en privacy; gamen; social media, cyberpesten en online relaties en seksualiteit). Elk thema bestaat uit een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren. Via de link kan je de vormingen bekijken en aanvragen.

Mediawijs organiseert vorming, MOOC's en congressen.

Ook Mediaraven heeft een uitgebreid vormingsaanbod, ook op maat van jouw organisatie.

Video: wat is mediawijsheid?
mediawijs
Opgemaakt in samenwerking met Mediawijs
Aan de slag

Veilig online: vernieuwd aanbod van de Gezinsbond, te combineren met een vorming of om zelf mee aan de slag te gaan. De thema's zijn: internet en privacy, gamen, sociale media, online relaties en seksualiteit en tot slot cyberpesten. 

Sociale media op school: een pakket met theoretische en praktische inhouden van Mediawijs

Mediawijs gamen. Een gaminggids voor begeleiders van kinderen en jongeren.

Factsheets en tipsheets van het NJI per leeftijdscategorie, voor professionals en voor ouders

No hate: omgaan met haatspraak. Een educatieve activiteitenbundel

Het Oké spel van Sensoa, om met jongeren te praten over seksueel overschrijdend gedrag

Interactieve video: het vlaggensysteem van Sensoa toegepast op online seksualiteit en relaties. Met filmpjes per leeftijdscategorie en een printbare handleiding.

Interessante websites
  • Mediawijs is het kenniscentrum voor mediawijsheid en ondersteunt burgers om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen.
  • Op 10 mei 2019 stond het Vlaams Mediawijs Congres in het thema 'Onbeperkt mediawijs en bijzonder digitaal'. Een terugblik vind je hier.
  • MediaNest is een initiatief van Mediawijs en partners, en bundelt informatie en tools voor ouders over mediawijs opvoeden.
  • Child Focus gaat dagelijks de strijd aan tegen seksuele uitbuiting. Daar hoort ook info op hun website bij, over sexting en over grooming.
  • De Druglijn, de publieksservice van het VAD, heeft een website pagina over gamen, met een zelftest. 
  • Apestaartjaren is een grootschalig tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van Vlaamse kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar
  • Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een dossier en een toolbox over mediaopvoeding.
  • Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak in Nederland voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen.
  • VPN Gids Nederland maakte een dossier i.s.m. experts, over kansen en risico's van internet. Naast dit dossier zijn er nog een aantal losse artikels op maat van ouders:
Wil je meer informatie over dit thema?

 Contacteer Annelies Bergmans

Ontdek ook deze thema's
groeimee logo nieuw afgeronde hoeken.JPG
Informatie voor ouders op Groeimee.be

Groeimee.be is een website van EXPOO en Opgroeien, samen met een netwerk van experten. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien.