Mediaopvoeding

Media nemen een steeds grotere rol in in ons leven. Ook in het leven van kinderen en jongeren. Dit roept heel wat vragen op bij ouders en opvoeders. EXPOO zet de belangrijkste inzichten over mediaopvoeding op een rijtje, gaat dieper in op voordelen en risico's van online activiteiten en reikt tips en tools aan om hierover met ouders in gesprek te gaan.

mediaopvoeding
Bijleren?

Op 17 mei 2018 vond de studiedag 'Apestaartjaren: Het Vlaams Mediawijs Congres' plaats.
Mediaraven en Mediawijs hielden, naar tweejaarlijkse traditie, samen het vergrootglas boven het mediabezit en -gebruik van jongeren. Met de resultaten van het Apestaartjarenonderzoek treden Mediawijs en Apestaartjaren gezamenlijk naar buiten: daarom vindt dit jaar het Vlaams Mediawijs Congres plaats tijdens Apestaartjaren. Binnenkort vind je een terugblik op het congres op de website.

Studiedag: in 2017 organiseerde het HIG een studiedag over hun project 'Jongeren online' en voorstelling van het vernieuwde aanbod 'Veilig online' van de Gezinsbond. Verslag en powerpoints vind je hier terug.

Veilig online: De Gezinsbond vernieuwde het hele aanbod vormingen rond vijf thema's (internet en privacy; gamen; social media, cyberpesten en online relaties en seksualiteit). Elk thema bestaat uit een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren. Via de link kan je de vormingen bekijken en aanvragen.

Kalender op de EXPOO website

Word mediachoach! Mediacoach is een opleiding voor professionelen die op een educatieve manier werken met kinderen, jongeren of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen organisatie.

Aan de slag: inspirerende voorbeelden en methodieken

Wijze mediaklassen: workshops voor leerkrachten die hun leerlingen mediawijzer willen maken op een speelse manier

Veilig online: vernieuwd aanbod van de Gezinsbond, te combineren met een vorming of om zelf mee aan de slag te gaan. De thema's zijn: internet en privacy, gamen, sociale media, online relaties en seksualiteit en tot slot cyberpesten. 

Sociale media op school: een pakket met theoretische en praktische inhouden van Mediawijs

Mediawijs gamen. Een gaminggids voor begeleiders van kinderen en jongeren.

Factsheets en tipsheets van het NJI per leeftijdscategorie, voor professionals en voor ouders

No hate: omgaan met haatspraak. Een educatieve activiteitenbundel

Het Oké spel van Sensoa, om met jongeren te praten over seksueel overschrijdend gedrag

Interactieve video: het vlaggensysteem van Sensoa toegepast op online seksualiteit en relaties. Met filmpjes per leeftijdscategorie en een printbare handleiding.

Om mee te geven aan ouders
Reageer op dit artikel
1 + 0 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.