Aan de slag met je eigen activiteit!

Deze pagina helpt je op weg om je eigen activiteit tijdens de Week van de Opvoeding vorm te geven. Wat kan je doen, met wie en voor wie? Wat is een ideale plek? Waar kan je je activiteit bekendmaken? We geven alvast een aanzet.

Wat kan ik doen?

Om een activiteit te kiezen die net iets anders, nieuwer of origineler is, kan je een brainstormsessie organiseren.

Dit kan op verschillende manieren: vrijuit associëren rond het thema en alle ideeën verzamelen om nadien die met de meeste stemmen over te houden.
Je kan ook andere technieken uitproberen:

  • een mindmap maken, waarbij je het thema centraal op een blad plaatst en allerlei begrippen, korte teksten of woorden, beelden en foto's in een boomstructuur er omheen plaatst. Zo leg je nieuwe verbanden, vind je originele invalshoeken en wijk je af van het rechtlijnige denken.
  • in metaforen denken: wat zou Superman doen met dit thema? Of als opvoeden een puzzel is, welke stukjes willen wij als organisatie eruit pikken om in de aandacht te stellen? Het vraagt wat oefening, maar je zal versteld zijn over de verrassende resultaten.
  • grensverleggen: fantaseren zonder grenzen. Wat zouden we doen als we alle tijd van de wereld hebben? Geen rekening moeten houden met budget? En zoveel medewerkers kunnen inzetten als we willen? Alle fantastische ideeën die je op die manier verzamelt, kan je herleiden tot een haalbare kaart.
  • random verbanden leggen: sla een boek open op een willekeurige bladzijde en kies een woord uit. Tracht dit woord in verband te brengen met je centrale thema. Bijvoorbeeld het woord is 'doos'. Associaties met 'opvoeden is samenspel' kunnen zijn: een stemdoos, inhoud is belangrijker dan verpakking, dozen stapelen, outside the box,... Zo kan je activteiten bedenken als een ideeënbox, een talentenspel, een knutselsessie waarbij ieder zijn eigen doos versiert en daarmee een kleurrijke muur bouwen, enzovoort.
Voor wie organiseer ik een activiteit?

Voor ouders en voor kinderen. Samen of apart? Voor andere opvoeders. Voor grootouders en familie. Voor gezinnen met verschillende culturele achtergronden. Voor meertalige of anderstalige gezinnen. Voor de hele jonge kinderen, voor lagere schoolkinderen en ook voor de tieners. Voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte.

Of wil je ook de nieuwe framilies (friends/family) bereiken, want de netwerken buiten het gezin nemen soms de rol van de familie een stukje over.

Elke keuze heeft impact op het soort activiteit en je aanpak. Goed om over na te denken.

Sta ook eens stil bij de vraag wie je bij een vorige activiteit minder goed bereikte. Welke stappen zou je kunnen zetten om het beter te doen?

Een ruim publiek bereiken

EXPOO en UIt in Vlaanderen sloegen de handen in elkaar. Wil je je activiteit bekend maken bij een ruim publiek, breng ze dan in in de UITdatabank. Niet vergeten om de trefwoorden 'Opvoeding' en 'Week van de Opvoeding' toe te voegen. Zo kan je doelgroep gericht zoeken. In deze handleiding vind je alle informatie om er meteen mee aan de slag te gaan.

Je activiteit verschijnt in de kalender van Uit in Vlaanderen en in de kalender op Groeimee.be.

Gouden tip?

Heb jij een tip om de collega's te inspireren? Laat ons weten hoe jij het aanpakt, deel je ervaringen en doe zelf ook inspiratie op. Stuur ons een mail op info@expoo.be, eventueel met een sprekende foto erbij, en we vullen de pagina aan met jullie inbreng.

Met wie werk ik samen?

Handen tekort of nood aan meedenkers? Samenwerken is het toverwoord! Heel wat organisaties werken graag mee om opvoeden een week lang onder de aandacht te brengen, dus ga op zoek naar partners. Wie reeds werkt in of met een Huis van het Kind, weet dat 1 + 1 vaak 3 is.  Deel je expertise rond samenwerkingsverbanden dus met plezier met je collega's!

Kijk eens over de muurtjes! Welke organisaties bereiken kinderen met een zorgbehoefte, en welke inclusieve activiteiten kunnen jullie bedenken? Of zijn er andere instanties in de Jeugdhulp die zin hebben om samen na te denken? Ook culturele organisaties gaan vaak maatschappelijke thema's niet uit de weg.

In het lijstje van organisaties die je aan ruimte kunnen helpen, vind je vast ook inspiratie op dit vlak.

Waar plan ik mijn activiteit?

Organisaties die een activiteit willen organiseren, maar zelf niet voldoende fysieke ruimte hebben, moeten op zoek naar een alternatief. Denk in de eerste plaats aan plaatsen waar gezinnen al vaak komen. Zo kan je makkelijker je activiteit bekend maken. Dit lijstje kan je helpen om een geschikte locatie te zoeken.

  • welke locaties zijn centraal gelegen en/of makkelijk bereikbaar
  • waar komen ouders, opvoeders, kinderen vaak?
  • bij welke partners is er ruimte? Denk aan scholen, kinderopvang, bibliotheken, Huizen van het Kind, opvoedingswinkels, buurtwerk, parochiezalen, kinderboerderijen, het park, bos of speeltuin, het consultatiebureau, het sociaal huis, ontmoetingsplekken voor ouders, de spelotheek, het woon-zorgcentrum, de INLOOPteams, de jeugdbewegingen, culturele centra, theaterzalen,...
  • informeer je goed over capaciteit, prijs, bijkomende voorwaarden, mogelijke catering, geluidsinstallatie,...